Νέα μέτρα για τον Έμπολα! Τι τίθεται σε εφαρμογή

  • Iatropedia
Νέες συντονισμένες δράσεις υγειονομικών και άλλων συναρμόδιων φορέων για την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση ενδεχόμενου περιστατικού Ebola.

Ολοκληρώθηκε η έκδοση και έχει ήδη αρχίσει η εφαρμογή των επικαιροποιημένων εγκυκλίων προς τις συναρμόδιες αρχές και φορείς για την ενίσχυση της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε είσοδο ενδεχόμενου ύποπτου κρούσματος Ebola.

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών και ειδικότερα της συνάντησης κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία συμμετείχε εκ μέρους της χώρας μας ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, συγκροτείται «Συντονιστικό Κέντρο Επείγουσας Ανταπόκρισης» (ERCC) με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και κέντρων από όλα τα Κράτη- Μέλη, σε συνεργασία και με τον Π.Ο.Υ.

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές και τον Π.Ο.Υ., συμμετέχει στις εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πληροφορίες και την εμπειρία από τη διαχείριση της επιδημίας, όπως και των κρουσμάτων.

Υπό εφαρμογή βρίσκονται οι παρακάτω επικαιροποιημένες εγκύκλιοι:

1ον: Η εγκύκλιος επικαιροποιημένων οδηγιών για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών Ebola στα ελληνικά νοσοκομεία, Κ.Υ, Μονάδες ΠΕΔΥ και λοιπές Μονάδες Υγείας του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

2ον: Η εγκύκλιος χρήσης «κάρτας επιβάτη» για τις εκτός Sengen πτήσεις αεροπορικών εταιρειών με ενδιάμεσους σταθμούς στις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής.

3ον: Η εγκύκλιος για την ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας των λιμένων της χώρας για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola.

Επίσης προγραμματίζονται:

1ον: Εκπαιδευτική Ημερίδα την Τετάρτη 29.10.2014 σχετικά με τις «δομές των πυλών εισόδου για την αντιμετώπιση των βιολογικών κινδύνων (ιός Ebola)», με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ και Συνεργαζόμενου Κέντρου με τον Π.Ο.Υ. (Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Παν/μίου Θεσσαλονίκης) και πραγματοποιείται στην ΕΣΔΥ, 10:00- 14:30.

Στην ημερίδα έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν το Υγειονομικό προσωπικό των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, καθώς και προσωπικό από τους μεγαλύτερους λιμένες και αερολιμένες της χώρας και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εξάσκηση.

2ον: Ανάλογες ημερίδες εκπαίδευσης και εξάσκησης των ειδικών ολιγομελών ομάδων διαχείρισης ύποπτων περιστατικών των ΤΕΠ θα πραγματοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ανά ΥΠΕ.

3ον: Ενίσχυση των πυλών εισόδου παράνομων μεταναστών μέσω συγκρότησης μεικτών, ενδεχομένως, κλιμακίων Υγειονομικών με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και σε συνεργασία με το Ελληνικό Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

4ον: Διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους όλων των υγειονομικών φορέων (Ιατρών, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Νοσηλευτών κ.ά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στη μαύρη αγορά για ένα φάρμακο! Γιατί υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά;

“Φαρμάκι” τα φάρμακα για τους Έλληνες! Πόσο πληρώνουν πλέον για συμμετοχή

Αυτό το έπαθλο ποιος θα το πάρει; Έρχεται το βραβείο για την καλύτερη ιδέα Υγείας

Τα πιράνχας της Υγείας ζουν και βασιλεύουν! Τι δείχνουν τα στοιχεία Βορίδη για τη διαφθορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν