Νέα μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί: Μάσκες παντού και αναστολή μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων – Νέο πακέτο μέτρων από 3 Ιανουαρίου

  • Γιάννα Σουλάκη
Όμικρον
Σειρά περιοριστικών μέτρων εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ΄τα οποία θα ισχύσουν άμεσα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Μεταξύ αυτών η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, και η αναστολή των χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων.

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων, υπό την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον. Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν -πιθανότατα από αύριο- είναι:

  • Στα μέτρα που ισχύουν για την είσοδο στη χώρα, προστίθεται δύο rapid test για τους επισκέπτες, τα οποία θα πραγματοποιούν την 1η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
  • Αναστέλλονται όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις κατά την περίοδο των εορτών
  • Επιβάλλεται η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους
  • Επιβάλλεται η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (KN-95) στα σούπερ – μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η Eπιτροπή θα εξετάσει τις επόμενες μέρες, νέο πακέτο μέτρων που θα επιβληθεί από τις 3 Ιανουαρίου και μετά, με νέους περιορισμούς που θα επιβληθούν χωρίς -όμως όπως αναφέρουν οι επιστήμονες- να επηρεαστεί η οικονομία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Πέμπτη, 23.12.2021, θα γίνει τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων υπουργών υπό των πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να εγκριθούν τα νέα μέτρα, τα οποία με την σειρά του θα ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.