Νέα ινσουλίνη για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Άπαξ ημερησίως με μία μόνο ένεση λύνουν το πρόβλημά τους τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που χρησιμοποιούν το νέο σκεύασμα.

Σήμερα η Novo Nordisk Ελλάς ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Xultophy (εμπορική ονομασία- με δραστική ουσία insulin degludec/liraglurtide – συντομογραφία IDegLira) για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η IDegLira είναι ο πρώτος συνδυασμός βασικής ινσουλίνης [Tresiba (ινσουλίνη degludec)] και αναλόγου GLP-1 [Victoza (λιραγλουτίδη)] σε ένα στυλό. Η IDegLira χορηγείται άπαξ ημερησίως, με μία μόνο ένεση, ανεξάρτητα από τα γεύματα. Προορίζεται για χρήση σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχονται επαρκώς με από του στόματος θεραπείες μείωσης της γλυκόζης, όταν αυτές χορηγούνται ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με βασική ινσουλίνη.

Για άτομα με διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχονται ικανοποιητικά με θεραπεία βασικής ινσουλίνης, η IDegLira επέδειξε σημαντική μείωση της τιμής της HbA1c κατά 1,9% με μέση απώλεια βάρους 2,7 kg και με χαμηλό ποσοστό εμφάνισης υπογλυκαιμίας (χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα) συγκρίσιμο με εκείνο της θεραπείας με ινσουλίνη degludec.

«Άνω του 50% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν θεραπεία βασικής ινσουλίνης δεν επιτυγχάνουν γλυκαιμικό έλεγχο και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών», τόνισε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου διευθυντής της Novo Nordisk Hellas «Τα οφέλη που επέδειξε η IDegLira και η ευκολία που προσφέρει ενδέχεται να παρακινεί τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να συμμορφώνονται με τη θεραπεία και να διαχειρίζονται ενεργά τη νόσο τους».

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια εξελικτική νόσος, η οποία συχνά επιβάλει στα άτομα την έναρξη και στη συνέχεια την εντατικοποίηση της θεραπείας με ινσουλίνη για την επίτευξη ή τη διατήρηση των γλυκαιμικών στόχων με την πάροδο του χρόνου.

«Παρόλο που η θεραπεία με ινσουλίνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ενδέχεται να είναι απρόθυμα να εντατικοποιήσουν τη θεραπεία τους επειδή προτιμούν λιγότερες ενέσεις ή φοβούνται τις πιθανές παρενέργειες της αύξησης του βάρους και της υπογλυκαιμίας», επισήμανε ο ιατρικός διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς κ. Ευκλείδης Ράπτης.

«Το κλινικό πρόγραμμα της IDegLira επέδειξε συνεπή αποτελέσματα στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ασθενείς που δεν ελέγχονται ικανοποιητικά με θεραπεία βασικής ινσουλίνης και σε ασθενείς που δεν έχουν λάβει θεραπεία με ινσουλίνη, δίνοντας ελπίδα όχι μόνο σε πολλά άτομα με μη ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2 αλλά και στους ιατρούς τους».

Επιπλέον, η IDegLira οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, με σημαντικά περισσότερους ασθενείς να πετυχαίνουν το γλυκαιμικό στόχο και με σημαντικά λιγότερες υπογλυκαιμίες, σε σύγκριση με την ινσουλίνη glargine U100 σε ασθενείς μη ελεγχόμενους με βασική ινσουλίνη που τυχαιοποιήθηκαν σε θεραπεία με IDegLira ή σε αύξηση της δόσης της βασικής ινσουλίνης τους (glargine U100). Ταυτόχρονα, οι ασθενείς υπό IDegLira έχασαν κατά μέσο όρο 1,4Kg βάρους σώματος, έναντι αύξησης του βάρους τους κατά 1,8Kg με την ινσουλίνη glargine U100.

Η IDegLira έλαβε έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύνολο των 28 κρατών μελών της στις 18 Σεπτεμβρίου 2014.1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν