Νέα φάρμακα για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

  • Iatropedia
Δύο νέα φάρμακα για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) πήραν την έγκριση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

Πρόκειται για το φάρμακο eluxadoline που θα κυκλοφορεί από την εταιρία Actavis με την εμπορική ονομασία Viberzi και το rifaximin της εταιρείας Valeant υπό την ονομασία Xifaxan. Και τα δύο φάρμακα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προέρχονται από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ωστόσο είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους ενώ έχουν και πιθανές παρενέργειες, γι’ αυτό και πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συνταγή ιατρού ο οποίος να γνωρίζει καλά το ιστορικό του ασθενούς.

Το Viberzi μοιάζει με το γνωστό για την αντιμετώπιση της διάρροιας Imodium, αλλά η διαφορά είναι πως δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα μετά τη χρήση του. Πρόκειται για μία παραλλαγή φαρμάκων που συνήθως χρησιμοποιούνται για την «διάρροια του ταξιδιώτη» και προορίζεται για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δηλαδή οι ξαφνικές διάρροιες που τους εμποδίζουν από το να έχουν μία κανονική καθημερινότητα. Στα πλην του φαρμάκου όμως είναι οι παρενέργειες, με πιο συνηθισμένη την ναυτία ενώ δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να το παίρνει όποιος έχει οποιοδήποτε πρόβλημα με το ήπαρ.

Το έτερο φάρμακο, το Xifaxan, είναι διαφορετικό. Πρόκειται για αντιβιοτικό που είχε εγκριθεί το 2004 για την «διάρροια του ταξιδιώτη» και τώρα εγκρίθηκε και για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτός που θα το παίρνει όμως απαγορεύεται να πίνει πάνω από τρία ποτά την ημέρα. Επίσης δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να έχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή ιστορικό με το πάγκρεας, διότι διαφορετικά το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα.

Στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες 28 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, με συμπτώματα όπως ξαφνικές διάρροιες που δεν ελέγχονται και σταματούν δύσκολα, «φουσκώματα» και κράμπες στην κοιλιά –συμπτώματα που όπως είναι φυσικό δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή.