Νέα εφαρμογή smartphone/iPad σε ρόλο… «δερματολόγου τσέπης»

  • Iatropedia
To MoleScope, μια νέα εφαρμογή (app) που αναπτύχθηκε στον Καναδά για χρήση σε smartphones και iPads, «παρακολουθεί» σπίλους στο δέρμα για τυχόν ύποπτα σημάδια καρκίνου παρέχοντας online σύνδεση του χρήστη με τον δερματολόγο του.

Νέα εφαρμογή smartphone/iPad σε ρόλο… «δερματολόγου τσέπης»

Πρόλογος: To MoleScope, μια νέα εφαρμογή (app) που αναπτύχθηκε στον Καναδά για χρήση σε smartphones και iPads, «παρακολουθεί» σπίλους στο δέρμα για τυχόν ύποπτα σημάδια καρκίνου παρέχοντας online σύνδεση του χρήστη με τον δερματολόγο του.

Η εφαρμογή λειτουργεί με την προσθήκη ενός μίνι-μικροσκοπίου στην κάμερα του smartphone μέσω της οποίας λαμβάνονται εικόνες σπίλων στο δέρμα που στην συνέχεια αποστέλλονται σε μια εικονική βάση δεδομένων (cloud) όπου οι ειδικοί μπορούν να τις δουν και να τις αναλύσουν λεπτομερέστερα. Σύμφωνα με την δερματολόγο Maryam Sadeghi η οποία σχεδίασε την εφαρμογή ενώ έκανε την διδακτορική της διατριβή στο Simon Fraser University, το MoleScope επιτρέπει την παρακολούθηση της δερματικής υγείας και όπως λέει μετρά την πρώτη του επιτυχία εντοπίζοντας μελάνωμα σε πρώιμο στάδιο στην καθηγήτριά της ενώ τσέκαραν την ποιότητα εικόνας της συσκευής!

Η σχετική εφαρμογή έχει ήδη δοκιμασθεί λαμβάνοντας την έγκριση του αρμοδίου φορέα Health Canada και παρουσιάσθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας στο Βανκούβερ. Η δημιουργός του εξηγεί ότι το MoleScope app επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιούν οι δερματολόγοι στην κλινική τους και δη χωρίς καθυστέρηση –που σε περίπτωση καρκίνου του δέρματος είναι απλώς ανεπίτρεπτη. Το κόστος των δύο εκδόσεων του MoleScope θα είναι 149 δολάρια αλλά το επαγγελματικό μοντέλο θα κοστίζει 200 δολ.