Νέα δεδομένα στην Υγεία και τα Φαρμακεία από τους Θεσμούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να "υποδεχτεί" το 2018 με σχεδόν μηδενικά ληξιπρόθεσμα για πρώτη φορά από το 2012 οπότε ιδρύθηκε το υπερταμείο.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «υπό συζήτηση είναι η προωθητική συμφωνία για τον συμψηφισμό χρεών του ΕΟΠΥΥ με αντίστοιχα χρέη των παρόχων προς αυτόν, για την περίοδο 2012-2015, ενώ το ίδιο συνέβη και για το πρόγραμμα συμψηφισμού που αφορά στην είσπραξη του clawback από το 2017 και μετά, με τρόπο θετικό τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τους παρόχους».

Όπως προβλέπει εξάλλου η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, η αποπληρωμή του clawback των παρόχων θα γίνεται με μηνιαίους συμψηφισμούς με τις αντίστοιχες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανά πάροχο.

Ο χρόνος αποπληρωμής -ή ο αριθμός των μηνιαίων συμψηφισμών- εξαρτάται από το συνολικό ποσό της οφειλής ανά πάροχο, σύμφωνα με τη συμφωνία ενώ σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι συμφωνήθηκε με τα τεχνικά κλιμάκια η επαναρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας τους. Θεσπίζεται δε, υποχρεωτικό ωράριο λειτουργία φαρμακείου καθώς και υποχρεωτική συμμετοχή σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.

Ιδιοκτησιακό

Με την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την εφαρμοστική ΚΥΑ, έχει δρομολογηθεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Στο θέμα του ωραρίου, όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να αλλάξει το απελευθερωμένο ωράριο που ισχύει σήμερα και το οποίο επιθυμούν οι Θεσμοί.

Σε ό,τι αφορά στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, υπάρχουν ακόμα κενά στη διαπραγμάτευση αλλά και τις προσωπικές απόψεις του κ. Ξανθού!