Νέα άκαρπη συνάντηση ΕΟΠΥΥ- φαρμακοποιών! Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις!

  • Iatropedia
Ούτε με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βρέθηκε τελικώς χρυσή τομή με τους φαρμακοποιούς καθώς και αυτή η συνάντηση απέβη άκαρπη. Δε λάβαμε απαντήσεις στα 5 βασικά αιτήματά μας γι αυτό συνεχίζουμε δηλώνουν οι φαρμακοποιοί. Τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ...

Τελικώς οι φαρμακοποιοί δεν τα βρήκαν ούτε με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ που συναντήθηκαν σήμερα Τρίτη την ώρα που έξω από τα γραφεία του οργανισμού ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Δεν πήραμε απαντήσεις στα 5 βασικά μας αιτήματα λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου και διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν την αναστολή της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του κλάδου όπου και θα ληφθούν νέες αποφάσεις. Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.

Τα πέντε αιτήματα που τέθηκαν από τον κλάδο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ είναι:

-χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ

-καταβολή οφειλομένων

-τακτική πληρωμή του ΕΟΠΥΥ μέσα στα χρονικά όρια που θέτει ο νόμος

-συμψηφισμός των παλαιών οφειλών

-κατάργηση της αναδρομικότητας των εκπτώσεων (rebate)

«Ο διάλογος συνεχίζεται αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση στα 5 αιτήματά μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής Κώστας Λουράντος από την πλευρά του είπε: «Όλα είναι στον αέρα. Το πνεύμα πρόθυμο αλλά η σάρξ …ασθενεί».

Οι φαρμακοποιοί δεν ικανοποιήθηκαν ούτε από τις δεσμεύσεις του υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου. Γι αυτό και θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες η μη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε μόνο για την αποπληρωμή των οφειλών των τελευταίων μηνών.

Ειδικότερα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν τα χρέη του μηνός Αυγούστου (υπόλοιπο 65%) ενώ το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου οι φαρμακοποιοί θα πληρωθούν το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο για το θέμα του αναδρομικού rebate (εκπτώσεις) 5% από τις αρχές του χρόνου, ο υπουργός Υγείας δεν έκανε πίσω.

Ήταν άλλωστε και το βασικό θέμα που οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να διακόψουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τη Δευτέρα αλλά και να κάνουν τη 48ωρη απεργία.

Δήμητρα Ευθυμιάδου