Νέα αγωνία για το ειδικό μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας στο ygeianet, η συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων οδήγησε σε μια ακόμη αναβολή την εκδίκαση στο ΣτΕ στην προσφυγή της ΟΕΝΓΕ για την αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου. Νέα ημερομηνία εκδίκασης ορίστηκε η Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016.

Με τα ειδικά μισθολόγια να πλήττονται και με το τελευταίο νομοσχέδιο, μέσω του οποίου ανοίγει ο δρόμος για δυσμενείς αλλαγές στους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, τίποτα δεν αποκλείει ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στους γιατρούς του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ.

Σε ρεπορτάζ του iatropedia τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε πει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν τον Αύγουστο του 2012 στους μισθούς των εν ενεργεία και στις συντάξεις των συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ, με την απόφαση αυτή να βάζει «φωτιά» στα μπατζάκια της κυβέρνησης που πρέπει να βρει …από κάπου, το λιγότερο 220 εκατ. ευρώ μόνο για κάθε έτος, χωρίς να μιλάμε καν για τα αναδρομικά τόσων ετών…

Η υπόθεση εκκρεμεί από το 2014 οπότε προσέφυγε η ΟΕΝΓΕ… Συγκεκριμένα, τον περασμένο Φεβρουάριο του 2015 η ΟΕΝΓΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αποκατάσταση του ειδικού μισθολογίου. Είχαν προηγηθεί, το φθινόπωρο του 2014, 43 προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια της ΟΕΝΓΕ, από κοινού με Ενώσεις γιατρών της χώρας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στράφηκαν κατά των διατάξεων του Ν. 4093/2012 και των συναφών με αυτές διατάξεων της υπ’ αριθ. οικ. 2/83408/0022/14.11.2012 αποφάσεως του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες επήλθαν σημαντικότατες μειώσεις των αποδοχών (βασικού μισθού, επιδομάτων και αποζημιώσεων) των γιατρών του ΕΣΥ.