Νέα αύξηση στη συμμετοχή των φαρμάκων καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

  • Iatropedia
Με την επιλογή του ακριβότερου φαρμάκου που συνήθως αγόραζε για την θεραπεία του ο ασφαλισμένος, ενώ θέλουν να τους δώσουν μια φθηνότερη παρόμοια θεραπεία με γενόσημα, αυξάνεται σημαντικά η συμμετοχή του.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την έμμεση αλλά σαφή αύξηση στην συμμετοχή για την αγορά φαρμάκων κατήγγειλε χθες ο τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να προμηθευτεί το αναγραφέν απο τον γιατρό πρωτότυπο φάρμακο, πληρώνοντας σχεδόν διπλάσια σημμετοχή απ΄ ότι μέχρι σήμερα». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υπουργική απόφαση για «ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης φαρμάκων»…

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ:

Ούτε μέχρι τις εκλογές δε μπορούσαν να περιμένουν και ανακοίνωσαν και νέα αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων για την αγορά των φαρμάκων τους. Ετσι, με απόφαση του υπουργού Υγείας Βορίδη που υπογράφηκε στις 31/12/2014, οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν αυξημένη συμμετοχή από 1/3/2015 σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.

Θα πρέπει να τονισθεί οτί η απόφαση αναφέρεται σε φάρμακα τα οποία είναι πρωτότυπα και δεν έχουν γενόσημα. Ετσι, ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να προμηθευτεί το αναγραφέν απο τον γιατρό πρωτότυπο φάρμακο, πληρώνοντας σχεδόν διπλάσια σημμετοχή απ΄ ότι μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα για το φάρμακο LYRICA των 25mg η συμμετοχή του ασφαλισμένου απο 43% που είναι σήμερα θα γίνει 80%. Για το ίδιο φάρμακο των 75mg η συμμετοχή απο 42% θα φτάσει το 70%..κ.ο.κ

Μια μικρή απόδειξη λοιπόν των δεσμεύσεων αλλά και των πραγματικών διαθέσεων της απερχόμενης κυβέρνησης ακόμα και λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Ένας ακόμα λόγος να τελειώνουμε μ αυτούς που κατέστρεψαν τη δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα, αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους ή να σταματάνε την αγωγή τους ή να πληρώνουν απο την τσέπη τους τα φάρμακά τους!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ανατρέψει την υγειονομική τραγωδία που προκάλεσε η περιβόητη μνημονιακή μεταρρύθμιση στην Υγεία, δημιουργώντας μια τεράστια ζώνη υγειονομικής φτώχειας και αποκλεισμού από τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δεσμεύεται τέλος, στα πλαίσια των άμεσων μέτρων που θα εφαρμόσει ,να εξασφαλίσει μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων καθώς και να επανεξετάσει (με στόχο τη μείωση) το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Θα εξαφανιστούν φάρμακα από την ελληνική αγορά”! Τι λέει ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων στο iatropedia

Μόνο στο iatropedia: Έρχεται πλαφόν σε φάρμακα και εξετάσεις στο “νέο ΕΟΠΥΥ”! Τι χάνουν οι ασθενείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν