ΝΔ: Ερωτήσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν παιδιά και ενήλικοι με καρκίνο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ερώτηση
Αντιμέτωπα με τεράστιες ελλείψεις στην φροντίδα τους βρίσκονται τα παιδιά με καρκίνο στη χώρα μας, ενώ οι ενήλικες πάσχοντες στην Ηλεία απειλούν με απεργία πείνας και διακοπή της χημειοθεραπείας τους, για να σταματήσει η ταλαιπωρία τους, καταγγέλλουν με ερωτήσεις τους προς τον υπουργό Υγείας οι τομεάρχες Υγείας της ΝΔ.

Στα πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μικροί ογκολογικοί ασθενείς και οι οικογένειές τους εκτός από το σοβαρό θέμα της ασθένειάς τους αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.

Οι κ.κ. Φωτήλας και Οικονόμου επικαλούνται την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των παιδιών με κακοήθεις νεοπλασίες και την ελλιπέστατη περίθαλψη και φροντίδα που τους παρέχει το σύστημα υγείας.

«Ελλείψεις υποδομών, υποστελέχωση, παντελής απουσία ενημέρωσης σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές, έλλειψη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο παιδί που πάσχει αλλά και στην οικογένειά του αποτελούν μέρος της δύσκολης καθημερινότητάς τους», αναφέρουν.

Και ρωτούν τον υπουργό Υγείας σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των μικρών ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους, και να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια που καταβάλουν για να αντιμετωπίσουν τις νεοπλασίες.

Οι ογκολογικοί ασθενείς της Ηλείας

Εν τω μεταξύ, οι ογκολογικοί ασθενείς της Ηλείας δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία πείνας και διακοπή της χημειοθεραπείας τους, για να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία που υφίστανται.

Η ταλαιπωρία τους άρχισε στις αρχές του έτους, επειδή συνταξιοδοτήθηκε ο μοναδικός ιατρός του Τακτικού Εξωτερικού Ογκολογικού Ιατρείου στο Νοσοκομείο του Πύργου. Έτσι,αναγκάζονται να μετακινούνται στην Πάτρα με το λεωφορείο τόσο για τις θεραπείες τους όσο και για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις. Η διαδικασία αυτή όμως είναι ψυχοφθόρος και τρομερά δαπανηρή.

Στη δεύτερη ερώτησή τους, οι κ.κ. Φωτήλας και Οικονόμου ερωτούν τον υπουργό Υγείας εάν πρόκειται να προβεί σε κάποιες άμεσες ενέργειες ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών αυτών.

Η πλήρης ερώτηση για τα παιδιά 

Τα πλήρη κείμενα των ερωτήσεων έχουν ως εξής:

«Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Ακάλυπτες οι ανάγκες των παιδιών με νεοπλασίες

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των παιδιών με κακοήθεις νεοπλασίες και την ελλιπέστατη περίθαλψη και φροντίδα που τους παρέχει το σύστημα υγείας.

Αναλυτικότερα, παρατηρείται έλλειψη υποδομών, η οποία αποδίδεται κυρίως στη γεωγραφική κατανομή των παιδο-ογκολογικών κλινικών αλλά και στο σύστημα υγείας το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών με κακοήθεις νεοπλασίες καθώς και των οικογενειών τους. Επίσης, εξίσου σημαντική είναι η παντελής απουσία ενημέρωσης σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές που επέρχονται από τα νεοπλάσματα. Επιπλέον, μεγάλο κενό στην προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων αποτελεί η έλλειψη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο παιδί που πάσχει και την οικογένειά του καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και η απουσία συστηματικής παρακολούθησης του παιδιού κατά την ενηλικίωσή του.

Επειδή οι μικροί ασθενείς χρίζουν ιδιαίτερης φροντίδας και η Πολιτεία οφείλει να τους καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες που έχουν και αυτοί και οι οικογένειές τους

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.      Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των μικρών ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους, και να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια που καταβάλουν για να αντιμετωπίσουν τις νεοπλασίες;»

Η πλήρης ερώτηση για τους ασθενείς στην Ηλεία

«Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Με απεργία πείνας και διακοπή χημειοθεραπείας απειλούν οι ογκολογικοί ασθενείς της Ηλείας

Οι ογκολογικοί ασθενείς του νομού Ηλείας δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν τις χημειοθεραπείες τους και να κάνουν απεργία πείνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2014 ξεκίνησε στο Νοσοκομείο του Πύργου η λειτουργία Τακτικού Εξωτερικού Ογκολογικού Ιατρείου υπό Ηλείο Παθολόγο – Ογκολόγο, Συντονιστή Διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Τότε, είχε προαναγγελθεί και η πραγματοποίηση χημειοθεραπειών στον Πύργο – κάτι που δεν υλοποιήθηκε. Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ο Συντονιστής Διευθυντής συνταξιοδοτήθηκε, με αποτέλεσμα ότι όχι μόνο δε φαίνεται να προχωρά το ανωτέρω σχέδιο, αλλά η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών γίνεται πολύ μεγαλύτερη, αφού πια δε θα λειτουργεί ούτε το Εξωτερικό Ιατρείο για τον ιατρικό έλεγχο και τη συνταγογράφηση φαρμάκων και αξονικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ογκολογικοί ασθενείς από την Ηλεία να αναγκάζονται να μετακινούνται στην Πάτρα με το λεωφορείο τόσο για τις θεραπείες τους όσο και για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις – μια ψυχοφθόρα αλλά και τρομερά δαπανηρή διαδικασία.

Αγανακτισμένοι λοιπόν, οι ογκολογικοί ασθενείς δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας και διακοπή της χημειοθεραπείας τους – γεγονός το οποίο θα επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας τους.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Είναι σε γνώση σας η συνταξιοδότηση του υπεύθυνου Ογκολόγου και το επακόλουθο κλείσιμο του Τακτικού Εξωτερικού Ογκολογικού Ιατρείου του Νοσοκομείου του Πύργου λόγω έλλειψης προσωπικού; Πρόκειται να προβείτε σε σχετικές ενέργειες, ποιες είναι αυτές και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

2.      Με ποιον τρόπο πρόκειται να βοηθήσετε στη μείωση της ταλαιπωρίας των ογκολογικών ασθενών του Νομού Ηλείας ώστε να μη επιβάλλεται να μετακινούνται στην Πάτρα τόσο για τις θεραπείες τους όσο και για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας                               Αχαΐας

Βασίλης Οικονόμου                            Επικρατείας»