Νανοσωματίδια προκαλούν αντικαρκινική αντίδραση

  • Iatropedia
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι νανοσωματίδια σε συγκεκριμένη θερμοκρασία μπορούν να «πυροδοτήσουν» αντίδραση του ανοσοποιητικού κατά καρκινικών όγκων σταματώντας την μετάστασή τους.

Ερευνητές από το Norris Cotton Cancer Center του Dartmouth College στο Νιού Χάμπσαϊρ κατόρθωσαν να προσδιορίσουν την ακριβή θερμοκρασία υπό την οποία νανοσωματίδια είναι σε θέση να προκαλέσουν ευρεία αντικαρκινική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον κακοήθων όγκων. Η αντιμετώπιση ενός ταυτοποιημένου όγκου μέσω ελαφράς τοπικής υπερθερμίας πριν την επέμβαση για την αφαίρεσή του δείχνει πως ενισχύει την αντικαρκινική αντίδραση του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι στην αναχαίτιση της εξάπλωσης της ασθένειας, εξηγεί στην επιθεώρηση Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Steven Fiering.

Η ανοσοθεραπεία είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος για την καταπολέμηση του καρκίνου καθώς το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει και συνήθως εξαλείφει μικρούς όγκους. Ωστόσο, άλλοι όγκοι εξελίσσονται σε πρόβλημα μπλοκάροντας την τάση του ανοσοποιητικού για την φυσική καταστολή τους. Εδώ, σημαντική βοήθεια παρέχει η τεχνολογία νανοσωματιδίων παρέχοντας επιλογές νέων στρατηγικών. Σε μελέτες που έγιναν με ποντίκια με όγκους μελανώματος, οι ερευνητές εισήγαγαν νανοσωματίδια σιδήρου απευθείας στους όγκους, εφαρμόζοντας παράλληλα εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο για την ομοιόμορφη θέρμανση των νανοσωματιδίων σε επακριβώς προκαθορισμένη θερμοκρασία.

«Ενώ είναι εύκολο να εφαρμοσθεί αρκετή θερμότητα για την καταστροφή του όγκου, αυτό δεν είχε το αποτέλεσμα που επιδιώκαμε –την διέγερση μιας συστημικής ανοσολογικής απόκρισης για την εξάλειψη της μετάστασης» λέει. «Εξετάζοντας διάφορες μεταβλητές θερμοκρασίας, μάθαμε ότι ακριβώς στους 43 βαθμούς Κελσίου η συστημική αυτή αντίδραση ενεργοποιείται. Η ασφαλής διεξαγωγή της μεθόδου συνιστά μια ισχυρή θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό για την αντιμετώπιση μεταστατικών όγκων».