«Ναι» στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά οργανωμένα, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
FairLife
Τι ανέφεραν οι ειδικοί που συμμετείχαν σε ημερίδα της FairLife για τον προσυμπτωματικό έλεγχο με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα πρέπει να αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας με  συγκεκριμένο πλαίσιο, συντεταγμένη τακτική, εθνικές οδηγίες και πιλοτικά, τονίζουν οι ειδικοί που συμμετείχαν σε πρόσφατη ημερίδα της FairLife για τη νόσο.

Η ημερίδα είχε τίτλο «Ο καρκίνος του πνεύμονα στην εποχή της καινοτομίας: Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα». Στη διάρκειά της, ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης  επεσήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο η «μεταφορά του σταδίου αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα, από τη θεραπεία στην πρόληψη».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα, τόνισε τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την κοινωνία και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ετησίως καταγράφονται περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας στο πανεπιστήμιο. Επομένως είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση με την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου και παρέμβασης. «Η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης, που έχει συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας στους άνδρες στο 26% και στις γυναίκες στο 59%, είναι αποτελεσματική μέθοδος», πρόσθεσε.

Σιωπηλό δολοφόνο χαρακτήρισε τον καρκίνο του πνεύμονα ο δρ Sanjay Popat καθηγητής Θωρακικής Ογκολογίας στο βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR). Τόνισε δε ότι εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της αποτυχίας της δημόσιας πολιτικής.

«Απαιτείται η κατανόηση των εθνικών επιδημιολογικών δεδομένων με τη χαρτογράφηση των διαγνώσεων, το στάδιο, τον τύπο, τις θεραπείες και τα αποτελέσματα που αφορούν κάθε νοσοκομείο», είπε.

Ολόκληρη διαδικασία

Η υιοθέτηση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι αναγκαίο στοιχείο παρέμβασης, υπογράμμισε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου του Πνεύμονα (LuCE) κυρία Ewelina Szmytke. Το ίδιο και η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε αυτά, αλλά και η συνεχής ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεση τους.

«Ο προσυμπτωτικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα πληροί όλα τα κριτήρια που ισχύουν διεθνώς από τον ΠΟΥ για την καταλληλόλητα μιας εθνικής πολιτικής ελέγχου του πληθυσμού», είπε η αντιπρόεδρος της FairLife δρ Εύη Χατζηανδρέου. «Ιδιαίτερα στην χώρα μας για την οποία οι προβλέψεις για τις επόμενες δυο δεκαετίες δείχνουν συνεχή αύξηση των περιπτώσεων. Κάτι αναμενόμενο δεδομένης της πρωτιάς της Ελλάδας για χρόνια στο ποσοστό των καπνιστών».

«Το ερώτημα που χρήζει άμεσης απάντησης είναι πώς θα εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Όχι αν είμαστε έτοιμοι» τόνισε η παθολόγος-ογκολόγος Έλενα Λινάρδου, διευθύντρια της Δ’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan και μέλος Δ.Σ. της FairLife.

Όπως εξήγησε, ο προσυμπτωτικός έλεγχος είναι ολόκληρη διαδικασία, που δεν τελειώνει με την συνταγογράφηση της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης. Η διαδικασία συμπεριλαμβάνει:

  • Την αξιολόγηση του κινδύνου
  • Την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης που είναι διαθέσιμη σε αρκετές περιοχές στη χώρα μας
  • Τη σύνδεση με ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος
  • Ένα διεπιστημονικό συμβούλιο με όλους τους ιατρούς που ασχολούνται με τον καρκίνο του πνεύμονα (ογκολόγο, πνευμονολόγο, ακτινοδιαγνώστη και όλες τις άλλες ειδικότητες που χρειάζονται)

«Η διαδικασία πρέπει οπωσδήποτε να τελειώνει με τη διασύνδεση με την κοινότητα, με τον ιατρό της πρωτοβάθμιας και με την επανάκληση των ασθενών υψηλού κινδύνου», πρόσθεσε.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές

«Τα σχετικά τεκμήρια καταδεικνύουν ότι ένα στοχευμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου σώζει ζωές, σώζει χρόνια ζωής», τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας κ. Κυριάκος Σουλιώτης, κοσμήτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. «Το πρόγραμμα πρέπει να οργανωθεί σωστά, με μια συγκεκριμένη προτυποποιημένη διαδικασία σε όλα της τα βήματα. Δεν αρκεί να υποβάλλεται κανείς σε εξετάσεις. Πρέπει να υποβάλλεται σε συγκεκριμένες εξετάσεις, μέσω ενός μηχανισμού που θα εγγυάται ότι θα υπάρχει παρακολούθηση μετά την εξέταση και σύσταση για τα επόμενα βήματα»

Όπως υπογράμμισε, η χώρα διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και την υποδομή για να υποστηρίξει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Αυτό όμως «προϋποθέτει ένα σχέδιο με σεβασμό στα δημοσιονομικά δεδομένα και στις οικονομικές δυνατότητες του συστήματος υγείας», πρόσθεσε. Προϋποθέτει ακόμα «με ενδελεχή προσδιορισμό όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων».

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε ότι η πολιτική βούληση είναι δεδομένη για την ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου στις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες. Και πρόσθεσε πως διεξάγεται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η σχετική συζήτηση. «Η εξέλιξη αυτή μάς δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο», ανέφερε.

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, υπογράμμισε ότι η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου πρέπει να γίνει με πλαίσιο, συντεταγμένα, με συγκεκριμένες οδηγίες, διεπιστημονική συνεργασία και με πιλοτικά προγράμματα.