«Ναι» στη συνθήκη για τις πανδημίες από τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
συνθήκη
Το αποτέλεσμα έκτακτης ψηφοφορίας για την εγκυρότητά της. Ποιες χώρες απείχαν από τη διαδικασία.

Με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπέρ της παγκόσμιας συμφωνίας για τις πανδημίες. Η συνθήκη προβλέπει, μεταξύ άλλων, ίση πρόσβαση στα εμβόλια και τις θεραπείες πλουσίων και φτωχών κρατών.

Η συνθήκη αποσκοπεί στην καλύτερη πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των πανδημιών. Βασίζεται στα μαθήματα που πήρε η ανθρωπότητα από την πρόσφατη πανδημίας της COVID-19, η οποία άφησε πίσω της εκατομμύρια νεκρούς.

Εκατόν είκοσι τέσσερις χώρες ψήφισαν υπέρ της, μετά το αίτημα της Σλοβακίας να τεθεί σε ψηφοφορία η εγκυρότητά της, καθώς ο σκεπτικιστής έναντι των εμβολίων πρωθυπουργός της απαίτησε από την χώρα του να την αμφισβητήσει, γράφει το Reuters.

Καμία χώρα δεν ψήφισε κατά. Απείχαν, όμως, της ψηφοφορίας 11 χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται Πολωνία, Ισραήλ, Ιταλία, Ρωσία, Σλοβακία και Ιράν.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καθιστούν τις χώρες τους και την διασυνδεδεμένη παγκόσμια κοινότητα πιο ισότιμες, υγιείς και ασφαλείς έναντι των απειλών που θέτουν παθογόνα και ιοί με πανδημική ικανότητα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ρυθμίζει ανισότητες

Το προσχέδιο της συνθήκης ρυθμίζει διαρθρωτικές ανισότητες για την ανάπτυξη φαρμάκων, εμβολίων και άλλων υγειονομικών εργαλείων. Επισήμως θα υιοθετηθεί σήμερα, στην ολομέλεια της Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία που διεξάγεται στη Γενεύη.

Ωστόσο δεν θα τεθεί σε εφαρμογή έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για ένα παράρτημα που αφορά την ενημέρωση για τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Η διαπραγμάτευση έχει περιθώριο 2 ετών για να ολοκληρωθεί. Μετά το πέρας της προθεσμίας, η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ.

Για να επιτευχθεί η συνθήκη χρειάσθηκαν τρία χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων. Πολλοί διπλωμάτες και αναλυτές την χαρακτηρίζουν «νίκη της παγκόσμιας συνεργασίας» σε μία εποχή που οι διεθνείς οργανισμοί υγείας πλήττονται από τις περικοπές στη χρηματοδότησή τους από τις ΗΠΑ.

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ εγκατέλειψαν τις συζητήσεις, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ. Η απόφαση ελήφθη τον Ιανουάριο, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Τραμπ κατηγορεί τον ΠΟΥ ότι ελέγχεται από την Κίνα.

Φωτογραφία: iStock