Ναι μεν, αλλά… για την τιμολόγηση των γενόσημων και των φαρμάκων που έληξε η πατέντα τους

  • Iatropedia
Έκλεισε χθες το βράδυ η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς και μεταξύ αυτών που συμφωνήθηκαν, είναι η τιμολόγηση των off patent και των γενόσημων φαρμάκων, γεγονός που μετέδωσε το iatropedia.gr... Όπως αναφέρεται και σε non paper που διέρρευσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πρωθείται η σταδιακή κατάργηση της προστασίας από τις μειώσεις στις τιμές των off patent που στοιχίζουν σήμερα κάτω από 12 ευρώ και των γενοσήμων που στοιχίζουν κάτω από 7,8 ευρώ, σε βάθος 2ετίας και ειδικότερα στα επόμενα 4 δελτία τιμών.      

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η Υπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί άμεσα, προβλέπει ότι το δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, θα παρουσίασει μείωση του ορίου προστασίας στα 9 ευρώ για τα off-patent και στα 5,5 ευρώ για τα γενόσημα.

Στην συνέχεια, το δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016, θα λάβει υπόψη το όριο προστασίας για τα off-patent στα 7 ευρώ και λιγότερο και στα γενόσημα που στοιχίζουν 4 ευρώ και λιγότερο.

Σε ό,τι αφορά τώρα το clawback για την ενδονοσοκομειακή δαπάνη, οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζήτησαν την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής με κλειστό προϋπολογισμό (clawback) με το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει clawback να είναι 570 εκατ. ευρώ για το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018.

Ζητούμενο είναι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, χρησιμοποιώντας κίνητρα για γιατρούς, ασθενείς και φαρμακοποιούς, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης.