Να πάρω ή όχι αντικαταθλιπτικά;

  • Iatropedia
Τα αντικαταθλιπτικά είναι μια δημοφιλής θεραπεία για τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Παρά το γεγονός ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν την κατάθλιψη, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματά της. Το πρώτο αντικαταθλιπτικό που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά. Αλλά αν δεν δείτε βελτίωση των συμπτωμάτων σας ή αν σας προκαλεί παρενέργειες που σας ενοχλούν ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε ένα άλλο. Είναι διαθέσιμος ένας μεγάλος αριθμός αντικαταθλιπτικών και έτσι είναι σίγουρο ότι θα βρείτε το κατάλληλο για εσάς. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα αντικαταθλιπτικά.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τα διαθέσιμα αντικαταθλιπτικά δρουν με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους και έχουν διαφορετικές παρενέργειες. Κατά τη συνταγογράφηση των αντικαταθλιπτικών ο γιατρός σας θα εξετάσει τα εξής:

Τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης ποικίλουν και ένα αντικαταθλιπτικό μπορεί να βελτιώσει ορισμένα συμπτώματα καλύτερα από ένα άλλο. Για παράδειγμα, εάν έχετε προβλήματα στον ύπνο, ένα αντικαταθλιπτικό που έχει και ελαφρά ηρεμιστική δράση μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

Πιθανές παρενέργειες.

Οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών διαφέρουν από το ένα φάρμακο στο άλλο και από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα η ξηροστομία, η αύξηση του σωματικού βάρους και οι σεξουαλικές διαταραχές πρέπει να εξεταστούν ως ενδεχόμενα.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Μερικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αντιδράσεις όταν λαμβάνονται μαζί με άλλα φάρμακα.

Εγκυμοσύνη ή θηλασμός. Πολλά αντικαταθλιπτικά μπορεί να μην είναι ασφαλή για το μωρό σας όταν τα λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν θηλάζετε. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για τη διαχείριση της κατάθλιψης αν είστε ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

Προβλήματα υγείας. Μερικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία σας αν πάσχετε και από άλλες παθήσεις είτε σωματικές είτε ψυχικές.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από το άγχος;

Ποιες ασθένειες ''πυροδοτεί'' το άγχος!