Να μην ενδίδουν οι πολίτες σε συνωμοσιολογίες και fake news, λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών

  • Γιάννα Σουλάκη
Ιατρικός Σύλλογος
Να μην διακινδυνεύουν την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των συμπολιτών τους ενδίδοντας στις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, συμβουλεύει τους πολίτες ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

Τις τελευταίες ημέρες, σενάρια συνωμοσιολογίας και fake news έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να «βομβαρδίζονται» από μηνύματα απαξίωσης της σοβαρότητας των κινδύνων της πανδημίας και τελικά κάποιοι τείνουν να αψηφούν τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας κατά της διάδοσης του ιού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών τονίζει και ξεκαθαρίζει: «Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας»

«Στα πλαίσια της συμμόρφωσης με τους υγειονομικούς κανόνες που έχουν θεσπισθεί για την αντιμετώπιση του COVID-19, θα πρέπει να τονισθεί ότι στα νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια οι πολίτες θα πρέπει:

  • να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά μάσκα,
  • να κρατούν τις ελάχιστες αποστάσεις του 1,5m
  • να τηρούν σχολαστικά την υγιεινή των χεριών τους

Επίσης, οφείλουν να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων ή ιατρικών πράξεων, ώστε να μην διακινδυνέψει η ασφάλεια της υγειονομικής δομής, του προσωπικού αλλά και των ασθενών που την επισκέπτονται.

Τονίζεται, επίσης, ότι η μη τήρηση των μέτρων και ο απερίσκεπτος συνωστισμός ατόμων  πολύ σύντομα μπορεί να «γκρεμίσει» όλα αυτά που κτίστηκαν με πολύ μεγάλο κόπο, από όλους.

«Η δημόσια υγεία και η οικονομική πορεία της χώρας θα εξαρτηθούν και από την ατομική ευθύνη του πολίτη. Κάθε ατομικό λάθος μπορεί να κοστίσει ακριβά σε όλους», καταλήγουν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και επαναλαμβάνουν το μότο των ημερών:

«Τηρούμε τα μέτρα. Μένουμε ασφαλείς».