Ν.Δ: Η παρουσίαση του προγράμματός της για την Υγεία

  • Γιάννα Σουλάκη
πρόγραμμα για την Υγεία
Τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα της Υγείας, παρουσίασε την Παρασκευή το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση ο πρόεδρος του κομματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία για την Υγεία μετά τις εκλογές εφ’όσον θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για είδη καρκίνου, ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού αλλά και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως τόνισε στην παρουσίαση του προγράμματος που έγινε στον Ελληνικό Κόσμο, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης οι προτεραιότητες στην Υγεία θα κινηθούν σε τρεις βασικούς άξονες: την πρόληψη, την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών περίθαλψης και την ειδική φροντίδα για τις περισσότερο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, οι σχεδιασμοί προβλέπουν:

  • Την καθιέρωση νέου προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες θα ενημερώνονται (με SMS ή email) για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και θα παραπέμπονται αυτόματα σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές. Η αρχή θα γίνει με τον έλεγχο για τον καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.
  • Επεκτείνεται η διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συνταγών για χρονίως πάσχοντες και καθιερώνεται ραντεβού εντός 24ώρου με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για ευαίσθητες ομάδες (ΑΜΕΑ, πολίτες άνω των 65 κ.λπ.) και κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ΑΜΕΑ, ασθενείς με καρκίνο κ.α.).
  • Θα δοθεί η δυνατότητα για ελεύθερη επιλογή του οικογενειακού γιατρού.
  • Θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία, με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως, με την πρόσληψη 2.000 νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και με κάλυψη σε βάθος τετραετίας όλων των οργανικών θέσεων.
  • Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.
  • Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.
  • Εισάγεται επαγγελματικό management στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Αξιοποιείται παντού τη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και τα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα, με αξιοποίηση τηλεϊατρικής, ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, τηλεφωνική γραμμή 24ωρης ιατρικής υποστήριξης και καθοδήγησης από ειδικούς κ.λπ.
  • Εφαρμόζεται άμεσα και πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος.

Σε άλλες αλλαγές το πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνει:

Τη διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.
Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη και ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας
Αμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.