Μυτιλήνη: «Δώρα ζωής» από 27χρονο που «έφυγε» μετά από τροχαίο

  • Ρούλα Τσουλέα
όργανα
Ο νεαρός άνδρας είχε τραυματιστεί σοβαρά σε ατύχημα με το αυτοκίνητό του πριν την περασμένη Κυριακή.

Ζωή και ελπίδα σε αρρώστους συνανθρώπους μας χάρισε η οικογένεια ενός 27χρονου που κατέληξε μετά από σοβαρό τροχαίο. Παρά τον πόνο τους, οι οικείοι του πήραν την μεγαλειώδη απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του για μεταμόσχευση.

Ο νεαρός είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο με το αυτοκίνητό του την περασμένη Κυριακή, αναφέρει η ΕΡΤ. Νοσηλευόταν στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Όταν η οικογένειά του έμαθε ότι δεν υπήρχε πια καμία ελπίδα, δώρισε τα όργανα.

Από χθες το βράδυ έως σήμερα τα ξημερώματα στήθηκε γέφυρα ζωής στο νοσοκομείο, όπου έσπευσαν ιατρικές ομάδες από νοσοκομεία των Αθηνών για να λάβουν τα όργανα. Η όλη διαδικασία έγινε υπό την επίβλεψη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

«Η ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης», σημειώνει ο ΕΟΜ.

Όπως εξηγεί, η μεταμόσχευση αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια:

  • Καρδιάς
  • Ήπατος
  • Πνεύμονα

Αποτελεί επίσης την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων. Μπορεί επίσης να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100 ασθενείς μέσω της δωρεάς ιστών.

Η ιδιαιτερότητα των μεταμοσχεύσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη και η διάδοσή τους, δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως από την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων & όλου του κοινωνικού συνόλου, επισημαίνει ο ΕΟΜ.

Φωτογραφία: iStock