Μυστηριώδης νόσος σκοτώνει τους σκύλους στις ΗΠΑ – Πως εκδηλώνεται

  • Ρούλα Τσουλέα
νόσος
Έχουν αναφερθεί εκατοντάδες περιστατικά σε Όρεγκον, Κολοράντο, Σαν Ντιέγκο, Λας Βέγκας και αλλού.

Μία ιδιαιτέρως μεταδοτική και μερικές φορές θανατηφόρος αναπνευστική νόσος εξαπλώνεται στους σκύλους στις ΗΠΑ, προειδοποιούν κτηνίατροι και καταφύγια ζώων διαφόρων αμερικανικών πολιτειών.

Η νόσος αρχίζει με βήχα και προκαλεί ανορεξία, συνάχι, λήθαργο και μερικές φορές χαμηλό πυρετό. Ενώ όμως ο βήχας των σκύλων συνήθως υποχωρεί σε 7-10 ημέρες, η νόσος αυτή διαρκεί για εβδομάδες. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μερικές φορές οδηγεί σε οξεία ή και θανατηφόρο πνευμονία.

«Υπολογίζω ότι τους τελευταίους μήνες βλέπουμε αύξηση κατά 50% στους σκύλους με βήχα», ανέφερε η Dr. Amanda Cavanagh, επίκουρη καθηγήτρια Επειγούσης Φροντίδας Μικρών Ζώων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Όπως εξηγεί, η νόσος ως φαίνεται μεταδίδεται σε χώρους όπου οι σκύλοι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, όπως τα πάρκα και οι χώροι φιλοξενίας των ζώων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πνευμονία των σκύλων αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Στις πιο σοβαρές, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό.

«Μερικά ζώα παρουσιάζουν αιφνίδια έναρξη της πνευμονίας και αρρωσταίνουν πολύ βαριά. Φτάνουν στο σημείο να χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους», δήλωσε η Dr. Cavanagh. «Πολλά από αυτά τα ζώα πεθαίνουν τελικά ή τους γίνεται ευθανασία, διότι πρόκειται για μία ταχέως εξελισσόμενη και πολύ σοβαρή πνευμονία».

Τουλάχιστον 200 αναφορές στο Όρεγκον

Η μυστηριώδης νόσος πρωτοεμφανίστηκε τον Αύγουστο στο Πόρτλαντ. Τότε ήταν που έφτασαν στο Υπουργείο Γεωργίας του Όρεγκον (ODA) οι πρώτες αναφορές, σύμφωνα με την Κτηνιατρική Εταιρεία του Όρεγκον (OVMA).

Πριν από μία εβδομάδα οι αναφορές αυτές είχαν ξεπεράσει τις 100, σήμερα είναι πλέον πάνω από 200. Τα περιστατικά μπορούν να ταξινομηθούν σε τρία βασικά κλινικά σύνδρομα, λέει το ODA:

  1. Χρόνια, ήπια προς μέτρια τραχειοβρογχίτιδα με παρατεταμένη διάρκεια (6-8 εβδομάδες). Η νόσος ανταποκρίνεται ελάχιστα έως καθόλου στα αντιβιοτικά
  2. Χρόνια πνευμονία που ανταποκρίνεται ελάχιστα έως καθόλου στα αντιβιοτικά
  3. Οξεία πνευμονία που γρήγορα εξελίσσεται σε σοβαρή και συχνά οδηγεί στον θάνατο του ζώου εντός 24-36 ωρών

Δυστυχώς, σε ελάχιστους από αυτούς τους σκύλους έγινε πλήρης νεκροψία ώστε να καθοριστεί η αιτία του θανάτου, σύμφωνα με το ODA. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μερικά από τα ζώα που κατέληξαν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Σαν Ντιέγκο και Λας Βέγκας

Πιο νοτιοδυτικά, στο Σαν Ντιέγκο και στο Λας Βέγκας οι κτηνίατροι πιστεύουν ότι η μυστηριώδης νόσος προκαλείται από το βακτήριο streptococcus zooepidemicus. Αυτό είναι ένα βακτήριο που μπορεί να μολύνει και τους ανθρώπους, αλλά συνήθως προσβάλλει ζώα.

Το Animal Foundation του Λας Βέγκας ανέφερε για πρώτη φορά στις 20 Οκτωβρίου αύξηση των λοιμώξεων από αυτό τον στρεπτόκοκκο. Στις εβδομάδες που μεσολάβησαν πέθαναν τρεις από τους σκύλους που φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις του. Σε ακόμα τρεις χρειάσθηκε να κάνει ευθανασία.

Στο Σαν Ντιέγκο, το τοπικό παράρτημα της Humane Society αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά την υποδοχή νέων ζώων σε όλες τις εγκαταστάσεις του, λόγω του μεγάλου αριθμού των αναπνευστικών λοιμώξεων.

νόσος

Οι ειδικοί λένε πως έως ότου εξακριβωθεί με βεβαιότητα που οφείλεται η νόσος που προσβάλλει τους σκύλους, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να τους προσέχουν για τυχόν ύποπτα συμπτώματα. Αν δουν συμπτώματα όπως βήχας, αλλαγές στην όρεξη και μείωση της ενεργητικότητας, πρέπει να συμβουλευθούν τον κτηνίατρό τους.

Φωτογραφία: iStock