Μυστικά υγείας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πρωτοποριακή εκδήλωση για την υγεία και την πρόληψη διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Πλάκα την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 με θέμα PRE- CHRISTMAS WELLNESS SECRETS.

 

Ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας και διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας» μίλησε για την «πρόληψη και τις υγιεινές συνήθειες ζωής» παρουσιάζοντας εντυπωσιακά στοιχεία… Πολύ πρόσφατες έρευνες, που δείχνουν ότι τα Ελληνόπουλα δεν ασκούνται, δεν γνωρίζουν τι εστί μεσογειακή διατροφή και  καταναλώνουν ελάχιστα φρούτα και λαχανικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 28η στην Ευρώπη, στις υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας, για να …μην αρρωστήσουμε.

Επιπλέον, σημαντική είναι η ολιστική ισορροπία, δηλαδή το να ζει κανείς σε μία ισορροπημένη οικογένεια, με αγάπη, να τρέφεται σωστά και να ασκείται. Οι ίδιοι κανόνες πρόληψης εφαρμόζονται σε όλες τις ασθένειες σχεδόν και η ατομική συμπεριφορά είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη.

Ακόμη και στον καρκίνο, το περιβάλλον ευθύνεται κατά 90-95% και το υπόλοιπο μόνο είναι τα γονίδια, ενώ το 30-35% των παραγόντων του περιβάλλοντος, αφορά την δίαιτα- σωστή διατροφή. Η αποφυγή της ζάχαρης είναι εξαιρετικά σημαντική, για την αποφυγή του καρκίνου, αλλά και άλλων ασθενειών.

Ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, Πανεπιστημίου Leeds, Αγγλία & Πανεπιστημίου Columbia και διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος & Μέλος Ογκολογικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ General έκανε μια διαδραστική συζήτηση για την επίτευξη της ισορροπίας μέσω διατροφής… Επρόκειτο για μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδραστική ομιλία, από τον κ. Καραφυλλίδη, που προκάλεσε και πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα «ισοδύναμα» τρόφιμα, τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε με τι, πως επιτυγχάνουμε ισορροπία στο μυαλό, την ψυχή και το σώμα , γιατί πρέπει να καταναλώνουμε   τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και ποιες είναι οι κατάλληλες ώρες για κάθε γεύμα. Επιπλέον, μας μίλησε για τους μύθους και αλήθειες που αφορούν στις δίαιτες.

Ο κ. Λευθέρης Πλακίδας,  διευθυντής του AthleticsΜagazine και Διευθυντής σειράς αγώνων Street Relays μίλησε για «το δρομικό κίνημα και η αύξηση των αθλητικών διοργανώσεων τριάθλου, κολύμβησης και ποδηλασίας, ως τρόπος υγιεινής ζωής και έκφρασης». Ο κ. Πλακίδας, από τους πρωτοπόρους δημοσιογράφους του στίβου, που έχει καλύψει όλους τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες  και από τους κυριότερους διοργανωτές δρομικών αγώνων στην χώρα μας, προανήγγειλε τους επόμενους αγώνες, Street Relays,  που διοργανώνει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Η τάση για τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, δείχνει ότι …ήρθε για να μείνει και αυτό μας κάνει καλό και στο σώμα και στην ψυχή. Αυτό δείχνει και η μαζική συμμετοχή σε όλα τα αυτά τα  events, κάτι που είναι πολύ ευοίωνο για το μέλλον της άσκησης στη χώρα μας.

Η κ. Άννα- Μαρία Παπίρη, Beauty & Wellness editor, συγγραφέας βιβλίων ενημέρωσε ότι ακόμη και μέσα στην κρίση, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, κάνουν botox μαζικά, μιας και το αντιμετωπίζουν ως …αντικαταθλιπτικό (80.000 θεραπείες botox το 2015, με δαπάνη περίπου 20 εκ. ευρώ!). Μία στις 10 Ελληνίδες έχει κάνει κάποια αισθητική επέμβαση και ακόμη και στις οικογένειες με πιο χαμηλό εισόδημα, το 14.4% προγραμματίζουν κάποια επέμβαση, κόβοντας από αλλού. Τα ποσοστά ανεβαίνουν και στους άντρες, όπου 4 στους 10 είναι έτοιμοι να χτυπήσουν την πόρτα του πλαστικού χειρουργού. Επίσης μάθαμε και ποια είναι η επόμενη γενιά καλλυντικών, που περιμένουμε να έρθουν και στην χώρα μας, με χρήση νανοτεχνολογιών και γενετικών θεραπειών.

Xαιρετισμό απηύθυνε ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, Λευτέρης Κόνσολας, εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Ομίλου ΙΑΣΩ, χορηγού της εκδήλωσης.

Ο Όμιλος ΙΑΣΩ,  δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή του προς τους Ολυμπιονίκες, τους ανθρώπους που συνεχίζουν να μας κάνουν ακόμη περήφανους διεθνώς, παρέχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους Υγείας στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν αποτελεσματικά τις ανάγκες τους.

Επιπλέον το ARLA Chocolate Protein Milk, χορηγός της εκδήλωσης, επίσης, είναι ένα γευστικό και θρεπτικό ρόφημα για ανθρώπους που δε μένουν ποτέ ακίνητοι και χρειάζονται λίγη περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους. Η πρωτεΐνη, σε συνδυασμό με την προπόνηση και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, είναι κατάλληλη για την αύξηση και διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Δώρα προσέφεραν οι εταιρίες Pierre Fabre (Elancyl) και το ταξιδιωτικό γραφείο Topos Travel της Βίκυς Παπαδημητρίου. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος θεμάτων υγείας κ. Αλεξία Σβώλου.