Μπλακ άουτ στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Χωρίς φάρμακα χιλιάδες ασθενείς

  • Iatropedia
Νέα προβλήματα στην φαρμακευτική αγωγή των ασφαλισμένων αλλά στις εξετάσεις τους δημιουργούν οι αλλεπάλληλες δυσλειτουργίες του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Οι προβληματισμοί των γιατρών και η ταλαιπωρία των ασθενών...

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Εδώ και μία εβδομάδα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο οποίο είναι συνδεδεμένοι όλοι οι γιατροί, φαρμακοποιοί και δομές υγείας της χώρας, παρουσιάζει συνεχή προβλήματα και μάλιστα περίπου τις ίδιες ώρες.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα πέφτει για περίπου 2,5 ώρες από την περασμένη Τετάρτη και σε καθημερινή βάση με συνέπεια αμέτρητοι ασθενείς να πηγαίνουν σε ιατρεία για να πάρουν συνταγές φαρμάκων και τελικά να φεύγουν άπραγοι.

Η ταλαιπωρία είναι ακόμη μεγαλύτερη για όσους ζουν σε απομακρυσμένα χωριά της περιφέρειας που κατεβαίνουν στην πόλη για να δούνε το γιατρό και τελικώς επιστρέφουν χωρίς τα πολυπόθητα φάρμακα καθώς οι συνταγές δεν μπορούν να εκτελεστούν ούτε από τα φαρμακεία.

Το σύστημα “πέφτει” από τις 10 το πρωί έως περίπου στις 12:30 οπότε και επανέρχεται.

Μάλιστα όσοι γιατροί τηλεφωνούν στην υπεύθυνη εταιρεία του δημοσίου την ΗΔΙΚΑ για να λάβουν απαντήσεις, αυτό που ακούνε είναι ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που θα αποκατασταθούν. Και έως τότε μπορούν να συνταγογραφούν και χειρόγραφα.

Σχετική ενημέρωση με τα απαραίτητα συγνώμη υπάρχουν και στη σελίδα της ηλεκτρονικής συνταγογράφηση όπου ζητείται η κατανόηση των γιατρών.

Πάντως το γεγονός ότι το σύστημα τόσο για φάρμακα όσο και για παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων πέφτει σε καθημερινή βάση την ίδια ώρα, δημιουργεί προβληματισμούς και καχυποψίες στον ιατρικό κόσμο.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι υπάρχει σκοπιμότητα ώστε να μειώνονται οι συνταγές και συνεπώς και η φαρμακευτική δαπάνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέος ΕΟΠΥΥ δια χειρός Task Force! Τι προτείνουν οι Γερμανοί για εργαζόμενους- ασθενείς

Το rebate της οργής! Νέο άγριο κούρεμα στα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Ουρές στους δερματολόγους για να φύγει η ρετσινιά της Χρυσής Αυγής! Τα τατουάζ της ντροπής

Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι κατά Άδωνι! Η επόμενη μέρα από τη σύλληψη στο «Σωτηρία