Μπαίνουν «ράμπο» στον ΕΟΠΥΥ! Τι θα ελέγχουν

  • Iatropedia
Στο μικροσκόπιο ειδικών ελεγκτών του υπουργείου Υγείας μπαίνουν όλα τα οικονομικά του μεγαλύτερου φορέα Υγείας της χώρας. Τι θα ελέγχουν οι νέοι «ράμπο»

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αυστηρούς ελέγχους στον προϋπολογισμό του μεγαλύτερου φορέα υγείας της χώρας τον ΕΟΠΥΥ θα ασκούν από δω και πέρα ειδικοί “ράμπο” που θα στελεχώσουν την οικονομική υπηρεσία (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών) του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για στελέχη που θα αναλάβουν ουσιαστικά το ρόλο του ελεγκτή για λογαριασμό της τρόικας αφού θα εξετάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αν τηρείται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αν ξεφεύγουν τα έξοδα του προϋπολογισμού.

Οι έλεγχοι θα γίνονται τόσο σε μηνιαία βάση όσο και σε τριμηνιαία οπότε και θα εξετάζεται συγκεντρωτικά εάν ο ΕΟΠΥΥ έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Εκτός αυτών όμως το ειδικό τμήμα που συστάθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Γεωργιάδη, Μητσοτάκη, Σταϊκούρα, θα δίνει και κατευθύνσεις στον ΕΟΠΥΥ για το πως πρέπει να διαχειρίζεται τα οικονομικά του.

Σε περίπτωση που τα έξοδα του φορέα ξεφεύγουν, οι ράμπο θα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ θα συνάψουν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την ορθή δημοσιονομική διαχείριση.

Το νέο οικονομικό τμήμα υπό την εποπτεία του οποία θα λειτουργεί από δω και μπρος ο ΕΟΠΥΥ, θα στελεχωθεί σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση ως εξής: “στις θέσεις ευθύνης των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών προΐστανται οι κλάδοι ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Οικονομικού…”.

Βέβαια τίποτε δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε ακόμη και ξένους μάνατζερ να διαχειρίζονται τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ καθώς η πρόταση της Task Force που όπως φαίνεται ο Άδωνις Γεωργιάδη ακολουθεί κατά γράμμα, περιελάμβανε την τοποθέτηση ξένων στελεχών για τον έλεγχο των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι μάλιστα θα είναι ιδιαιτέρως υψηλόμισθοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο ακριβότερα πωλούνται τα γενόσημα στην Ελλάδα; Το μεγάλο πάρτι των τιμών

Στα όπλα οι γιατροί! Εξήγγειλαν απεργία τριών ημερών στα νοσοκομεία

Ποιοι θα εξαιρεθούν από το εισιτήριο των 25 ευρώ για είσοδο στα νοσοκομεία!

Το ΣΔΟΕ στους φαρμακοποιούς! Ο έλεγχος στους λογαριασμούς και η οργή Λουράντου