«Μπαράζ» απεργιών στην Υγεία

  • Iatropedia
Με καταλήψεις διαρκείας και απεργίες επιχειρούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αλλά και οι γιατροί του ΙΚΑ να ανακόψουν τα σχέδια της κυβέρνησης για ΕΟΠΥΥ, μειώσεις κλινικών και περιστολή κονδυλίων.

Ταλαιπωρία περιμένει χιλιάδες ασφαλισμένους και ασθενείς και αυτήν την εβδομάδα καθώς το ΙΚΑ θα είναι χωρίς γιατρούς. Το ιατρικό προσωπικό του ιδρύματος συνεχίζει τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.

Οι γιατροί θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Τα αιτήματα του κλάδου είναι:

  • Εξαίρεση του ΙΚΑ –ΕΟΠΥΥ από την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων του ιατρικού προσωπικού, που σημαίνει απόλυση των 5.500 συμβασιούχων αορίστου χρόνου, και από το καθεστώς εφεδρείας, όπως περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
  • Να σταματήσουν οι περικοπές στις παροχές υγείας των ασφαλισμένων, που ορίζονται με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών ΕΟΠΥΥ.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Με την αποχώρηση των μόνιμων και συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ διαλύονται οι Δημόσιες Δομές της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Οι ασφαλισμένοι δεν αντέχουν μετά τις περικοπές των μισθών, των συντάξεων και τη φοροεπιδρομή, περικοπές και στην υγεία τους».

Στο μεταξύ από την Τρίτη 18 Οκτωβρίου αποφασίστηκε οι Ενώσεις Γιατρών των νοσοκομείων από κοινού με τα Σωματεία Εργαζομένων να προχωρήσουν σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας σε καταλήψεις των γραφείων Διοικητών και των Ταμείων, ενώ θα λειτουργούν κανονικά και με δωρεάν πρόσβαση η ιατρική και νοσηλευτική δραστηριότητα.
Οι καταλήψεις θα είναι διαρκείας με στόχο να ανασταλεί κάθε λειτουργία της Διοίκησης, να μην περικοπεί ούτε ένα κρεβάτι από τους οργανισμούς των Νοσοκομείων, να αποτραπούν οι συγχωνεύσεις κλινικών, να μην υπάρξει απόλυση εργαζομένου στα Νοσοκομεία. Η κατάληψη θα συνεχισθεί και στις 19 και 20 Οκτωβρίου μέρες της καθολικής απεργίας, ενώ την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου οι Ενώσεις Γιατρών θα πραγματοποιήσουν από κοινού με τα Εργασιακά Σωματεία Γενικές Συνελεύσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.