Μπαράζ ανακοινώσεων των νοσοκομειακών γιατρών για την “αστυνομική βία” κατά συναδέλφου τους στο Θριάσιο

  • Γιάννα Σουλάκη
Θριάσιο
Μπαράζ ανακοινώσεων εξέδωσαν οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών νοσοκομείων της χώρας, για το επεισόδιο "αστυνομικής αυθαιρεσίας" που έλαβε χώρα στις 17 Αυγούστου, στην Ψυχιατρική Κλινική του Θριάσιου νοσοκομείου.

«Το επεισόδιο στο Θριάσιο δεν είναι μεμονωμένο, αλλά έρχεται ως παρεπόμενο μιας σειράς περιστατικών αυθαιρεσίας και αστυνομικής βίας των τελευταίων χρόνων», λένε οι γιατροί, οι οποίοι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα.

Δείτε επίσης – Θριάσιο: ‘Αγριος καυγάς στην Ψυχιατρική Κλινική, όταν γιατρός ζήτησε από αστυνομικούς να μην οπλοφορούν

Δείτε τις ανακοινώσεις:

‘Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου Λέρου: “Η «ασφάλεια του πολίτη» χρησιμοποιείται ως όχημα για τον περιορισμό των δικαιωμάτων του»

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου ΛέρουΚέντρου Υγείας Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου καταγγέλλει ομόφωνα, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την “τραμπούκικη, αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών φρουρών και ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ κατά της συναδέλφου και πρόεδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου στο Θριάσιο”, και ξαναθυμίζουν το περιστατικό στο Νοσοκομείο Ρίου, όταν νεαρός ασθενής στην εφημερία, άρπαξε το όπλο αστυνομικού που τον συνόδευε και αυτοκτόνησε:

“Η Διοίκηση της Ένωσης Αστυνομικών Δ.Α θεωρεί πως μπορεί ο κάθε αστυνομικός να ζητεί στοιχεία από εφημερεύοντα γιατρό όποτε του γουστάρει με ύφος καουμπόι, χαρακτηριστική η στόχευση τρομοκράτησης σε χώρους δουλειάς. Κατηγορεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς συλλήβδην για « φακελάκηδες»! Είναι προφανής η προσπάθεια προβοκάτσιας και του κοινωνικού αυτοματισμού που προσπαθεί να σπείρει η Διοίκηση της Ένωσης Αστυνομικών Δυτικής Αττικής. ‘Αλλωστε τα ανωτέρω χαρακτηρίζουν τον κρατικό-κυβερνητικό » συνδικαλισμό». Καλούμε τους αστυνομικούς μέλη της Ένωσης να ανατρέψουν τέτοιου είδους συνδικαλιστικές ηγεσίες”.

Η “ασφάλεια του πολίτη” χρησιμοποιείται ως όχημα για τον περιορισμό των δικαιωμάτων του, λένε οι γιατροί: “Δεν περιμένουμε από τις δυνάμεις καταστολής να κατανοήσουν τι μπορεί να προκαλέσει η θέα τόσο των αστυνομικών στολών και των όπλων σε ψυχιατρικούς ασθενείς, ούτε περιμένουμε βέβαια από την ηγεσία της Ένωσης Αστυνομικών Δυτικής Αττικής (έχει δείξει δήγματα γραφής σε ποιο χώρο κινείται), να σεβαστεί τα δικαιώματα ασθενών και των εργαζομένων, όμως απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία να καταδικάσει τον τραμπουκισμό, τον αυταρχισμό και την αστυνομική αυθαιρεσία και να πάρει μέτρα έτσι ώστε να μην επαναληφθούν. Δεν θα γίνουν ανεκτές αυτού του είδους οι πρακτικές και αντιλήψεις ενάντια σε ασθενείς και υγειονομικούς, να γίνει κατανοητό ότι το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα θα απαντήσει δυναμικά”.

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης: “Φασιστικής έμπνευσης η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής”

Στην ανακοίνωση του συνδικαλιστικού φορέα των αστυνομικών Δυτικής Αττικής, αναφέρονται οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, την οποία χαρακτηρίζουν “κατάπτυστη”:

‘Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Καταδικαστέα είναι και η κατάπτυστη, φασιστικής έμπνευσης και στην κατεύθυνση του κοινωνικού αυτοματισμού ανακοίνωση της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, που ακολούθησε το συμβάν και που ούτε λίγο ούτε πολύ:

  •  Χαρακτηρίζει το να μην οπλοφορεί κάποιος σε ψυχιατρική κλινική ως «προοδευτική ευαισθησία»!
  •  Θεωρεί πως μπορεί ο κάθε αστυνομικός να ζητάει στοιχεία από εφημερεύοντα γιατρό όποτε και επειδή αυτός το θέλει!
  •  Κατηγορεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς συλλήβδην ως «φακελάκηδες»!

Καλούμε τους συναδέλφους, τους μαχόμενους υγειονομικούς και το λαό να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην κρατική τρομοκρατία, την καλλιέργεια φόβου στους χώρους δουλειάς, την αντιλαϊκή πολιτική που θρέφει τα παραπάνω”, αναφέρει η ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης.

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας: Ακόμα περιμένουμε τα “άμεσα μέτρα” για τη διαχείριση των ψυχικά πασχόντων που είχε εξαγγείλει ο Α. Ξανθός

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας, οι οποίοι δηλώνουν ότι ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία έχουν υπεύθυνους: “Δεν είναι άλλοι απ’ τους πολιτικούς προϊστάμενους της αστυνομίας , των συνδικαλιστικών της οργάνων και τελικά της εκάστοτε κυβέρνησης  που δικαιολογεί  και ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες. Ασυλία σε τέτοιες αντιδραστικές πρακτικές δίνεται και απ’ το Υπουργείο Υγείας  που  κάθε φορά «νίπτει τας χείρας του» , με τη δικαιολογία ότι δεν έχει δικαιοδοσία απέναντι στην ΕΛΑΣ. (…) Ακόμα περιμένουμε τα «άμεσα μέτρα εκσυγχρονισμού της διαχείρισης των ψυχικά νοσούντων»  που είχε εξαγγείλει ο κος Ξανθός πριν μερικούς μήνες”, τονίζουν οι γιατροί των νοσοκομείων της Αχαΐας.

Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας: «Αυταρχισμός και τραμπουκισμός το περιστατικό στο Θριάσιο»

Ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας “ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την πρωτοφανή “σπουδή” των αστυνομικών φρουρών και των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ προς τη συνάδελφο μας και πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ κ. Αφροδίτης Ρέτζιου στο Θριάσιο. Ο αυταρχισμός, ο τραμπουκισμός και η επαπειλούμενη σύλληψη της συναδέλφου είναι καταδικαστέα και ένα τέτοιο συμβάν θα μας βρει ενάντιους”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Γιατροί.