Μπάχαλο στον ΕΟΠΥΥ την πρώτη μέρα λειτουργίας

  • Iatropedia
Πρόχειρο κατασκεύασμα, χωρίς νομικό πλαίσιο και επικίνδυνο στην εφαρμογή χαρακτηρίζει τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ο οποίος ενημερωνόταν όλη τη νύχτα με sms για τον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα.

Περαιτέρω ταλαιπωρία για ασθενείς και γιατρούς αναμένεται το επόμενο διάστημα καθώς ο νέος φορέας παροχών υγείας ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την πρώτη μέρα λειτουργίας του με δεκάδες προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι οι γιατροί ενημερώνονταν έως αργά το βράδυ με πολλαπλά …sms για τον τρόπο που θα συνταγογραφούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, ελάχιστοι ιατροί, κυρίως του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, έχουν λάβει τα συνταγολόγια του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση χειρόγραφων συνταγών, αφήνοντας ξεκρέμαστους ασφαλισμένους, γιατρούς ακόμη και τους φαρμακοποιούς.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΑ, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Απασχόλησης επιχείρησαν να επιλύσουν το πρόβλημα στον τρόπο συνταγολόγησης με email και SMS, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, μόλις λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Οι συμβεβλημένοι γιατροί ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ έλαβαν μήνυμα το οποίο τους προέτρεπε να αναγράφουν στη συνταγή «ΕΟΠΥΥ» ή «ΙΚΑ-ΕΤΑΜ», ελλείψει όμως σχετικού νομικού πλαισίου ή σύμβασης εργασίας. Σε δεύτερο μήνυμα, η απόφαση αυτή ανακλήθηκε και οι γιατροί κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν το υπάρχον καθεστώς συνταγολόγησης, ενώ στο τρίτο μήνυμα διευκρινίστηκε πως το ισχύον σύστημα αφορά μόνο στην ηλεκτρονική συνταγολόγηση.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ ζήτησε την παραίτηση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα του προέδρου Γεράσιμου Βουδούρη, κηρύσσοντας τους ανεπιθύμητους στην ημερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογος το Σάββατο, με αντικείμενο τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ, που δεν αντιτίθεται στη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, προτείνει την αναστολή της πλήρους λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έως την 1η Ιανουαρίου του 2012, ώστε να επιλυθούν όλες οι δυσλειτουργίες. «Τέτοιο εγχείρημα δεν έχει δικαίωμα κανείς να το κάψει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς προς Υπουργείο Απασχόλησης και Διοίκηση ΕΟΠΠΥ.

Ο Σύλλογος πρόκειται να παροτρύνει τα μέλη του και τους Φαρμακοποιούς να συνεχίσουν να ακολουθούν τις υπάρχουσες διαδικασίες, ενώ θα κινηθεί και νομικά.

«Οι ασφαλισμένοι είναι στον αέρα και οι γιατροί δεν ξέρουν που να απευθυνθούν», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Αχιλλέας Ρέντης.

«Γράφουν τον κόσμο και τους γιατρούς στα παλιά τους τα παπούτσια», υποστήριξε ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΣΑ, Σ. Ρηγάκης προσθέτοντας πως το εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ αποδεικνύεται εξ’ αρχής θνησιγενές, καθώς στέκεται σε πήλινα πόδια.

Πάντως, από τον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ιατρών διαθέτουν ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν