«Μπάχαλο» στην αγορά φαρμάκων! Τι θέλουν οι εταιρείες τι ο Βορίδης και τι θα πληρώνουν οι ασθενείς

  • Iatropedia
Με νέες μειωμένες τιμές θα διατίθενται πλέον τα φάρμακα μετά το νέο δελτίο τιμών ενώ πια τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα θα πωλούνται και στα φαρμακεία της γειτονιάς. Γιατί είναι στο πόδι φαρμακευτικές εταιρείες;

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε μια κρίσιμη καμπή κινείται πλέον η φαρμακευτική αγορά μετά τις πρόσφατες τιμολογήσεις Βορίδη σε όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Οι μειώσεις στις τιμές που συχνά είναι κάτω από το νόμιμο όριο (μέσος όρος τριών χαμηλότερων της Ευρώπης) έχουν προκαλέσει αναταράξεις στον κλάδο.

Από τη μία ο Μάκης Βορίδης καθυστερεί όσο μπορεί τις διορθώσεις στις τιμές –μετά τις ενστάσεις εταιρειών- προκειμένου να γλιτώσει όσο μπορεί από τη δαπάνη, από την άλλη εταιρείες απειλούν πως θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την ελληνική αγορά.

Ήδη πολλοί εκπρόσωποι μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων έχουν διαμηνύσει πως και θα αποσύρουν φάρμακά τους και εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς… αντικείμενο άρα θα υπάρξουν απολύσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως η φημολογία αυτή έχει κάνει πολλούς εργαζόμενους στον κλάδο του φαρμάκου να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Βέβαια ο Μάκης Βορίδης σε κατ ιδίαν συνομιλίες του δε φαίνεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο απόσυρσης φαρμακευτικών προϊόντων. «Πάντα έτσι λένε και τίποτε δε φεύγει» ακούστηκε πρόσφατα να λέει σε συνεργάτες του στην οδό Αριστοτέλους. Και πιθανώς να έχει και δίκαιο…

Ωστόσο η φαρμακοβιομηχανία εμφανίζεται εξαιρετικά δυσαρεστημένη από τη φαρμακευτική πολιτική που ακολουθείται με πολλούς εκπροσώπους του κλάδου να διαμαρτύρονται συχνά πυκνά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός των άλλων ένα αγκάθι που καίει τις επιχειρήσεις είναι και η δαπάνη των 2 δις που θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένη δεδομένου ότι σ αυτό τα επίπεδο θα κυμανθεί και το 2015 και μάλιστα θα περιλαμβάνει και τα φάρμακα των ανασφάλιστων που εκτιμώνται στα 200 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνει όμως όλη αυτή η αναστάτωση για τους ασθενείς; Ότι και πάλι θα πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή για την αγορά των φαρμάκων καθώς όλο και θα αυξάνεται η διαφορά από την ασφαλιστική τιμή των φαρμάκων (τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ) και σε σύγκριση με τη λιανική τιμή.

Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες είναι και σε εξέλιξη έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Υγείας και εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας με αφορμή το ποιος θα πληρώνει το 50% της διαφοράς στα φάρμακα που προκύπτει από την ασφαλιστική τιμή (αποζημιώνεται από τα Ταμεία) και τη λιανική.

Μέχρι πρόσφατα τη διαφορά που προέκυπτε στις τιμές των φαρμάκων από το ποσό αποζημίωσης μέχρι την τιμή που έφθανε ένα σκεύασμα στο ράφι την πλήρωνε σε ποσοστό 50% ο ΕΟΠΥΥ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορούσε βέβαια κατηγορά φαρμάκων με συγκεκριμένη τιμή.

Πλέον όμως επειδή το …ταμείον είναι μείον του ΕΟΠΥΥ, δύο είναι οι λύσεις που προκρίνονται: είτε το 50% της διαφοράς να το πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες είτε ο ασθενής!

Η πρώτη …έμπνευση του Μάκη Βορίδη ήταν την επιβάρυνση να την επωμιστούν οι ασφαλισμένοι! Μετά όμως από εισηγήσεις ότι ένα νέο χαράτσι θα προκαλούσε και δεύτερο κοινωνικό σάλο (μετά την υπόθεση με το κούρεμα των διαγνωστικών εξετάσεων), ο υπουργός Υγείας επιχειρεί τώρα τη διαφορά του 50% να την πληρώνουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μόνο με Βορίδη τα εγκαίνια στον Ευαγγελισμό! Γιατί δεν πάει ο Σαμαράς. Όλο το παρασκήνιο

Δείτε πόσο κοστίζουν στον ΕΟΠΥΥ τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία και PSA που κούρεψε ο Βορίδης

Σκοτωμός Βορίδη-Προέδρου ΕΟΠΥΥ για το τεστ ΠΑΠ! Όλο το παρασκήνιο

Μάχη Βορίδη-Φαρμακοβιομηχανίας για το «50-50»! Ποιος θα πληρώνει τη διαφορά στα φάρμακα;