Μουσείο Καρδιολογίας δημιούργησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

  • Ρούλα Τσουλέα
Μουσείο Καρδιολογίας
Το μουσείο της ΕΚΕ είναι το αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας των Διοικητικών Συμβουλίων της, από το 2017 έως σήμερα. Στεγάζεται στον τρίτο όροφο του κτηρίου της ΕΚΕ, στην Αθήνα.

Το πρώτο Μουσείο Καρδιολογίας στη χώρα μας δημιούργησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), συγκεντρώνοντας σε έναν καλαίσθητο χώρο  αντιπροσωπευτικά δείγματα συσκευών και υλικών που χρησιμοποιούνταν εδώ και πολλές δεκαετίες από τους γιατρούς.

Όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια εκδήλωσης η ΕΚΕ, στα εκθέματα του μουσείου της συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παλαιές συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος και δίσκοι ακρόασης των καρδιακών ήχων που χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των ιατρών. Εκτίθενται επίσης:

  • Υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αγγειοπλαστική, όπως «μπαλόνια», μεταλλικές προθέσεις (stents) κ.ά.
  • Συσκευές για την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων της καρδιάς (π.χ. εξειδικευμένες «ομπρέλες» για προβλήματα στα διαφράγματα των κοιλοτήτων της καρδιάς)
  • Γεννήτριες βηματοδοτών για αντιμετώπιση αρρυθμιών
  • Υλικά εξωσωματικής οξυγόνωσης και κυκλοφορίας του αίματος
  • Συνθετικά μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Στην κατοχή της ΕΚΕ υπάρχουν και πολλές δερματόδετες εκδόσεις μεγάλων εκδοτικών οίκων που αφορούν την Καρδιολογία.

Μουσείο Καρδιολογίας

Το μουσείο της ΕΚΕ είναι το αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας των Διοικητικών Συμβουλίων της, από το 2017 έως σήμερα. Η πρωτογενής μορφή του δημιουργήθηκε στη διάρκεια της προεδρίας του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούφη το 2017, με προσφορές μελών της EKE που συνταξιοδοτήθηκαν.

Στη συνέχεια κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου, ακολουθώντας αρχιτεκτονικά σχέδια άλλων μουσείων και παραδόθηκε στην ΕΚΕ το 2020 επί προεδρίας του καθηγητή κ. Γουδέβενου.

Το Μουσείο Καρδιολογίας στεγάζεται στον τρίτο όροφο του κτηρίου της ΕΚΕ, στην Αθήνα.