Μόσχευμα οφθαλμικού νεύρου αποκαθιστά την αίσθηση του ματιού

  • Iatropedia
Η απώλεια αίσθησης του ματιού που σταδιακά οδηγεί σε τύφλωση μπορεί να αποτραπεί, χάρη σε μια καινοτόμο τεχνική, υποστηρίζουν Καναδοί επιστήμονες.

Η 18χρονη Αμπυ Μέσνερ έχασε την αίσθηση του αριστερού της ματιού όταν σε ηλικία 11 ετών της αφαιρέθηκε εγκεφαλικός όγκος μαζί με ένα νεύρο τυλιγμένο γύρω του. Η ίδια ανακάλυψε την απώλεια της αίσθησης όταν έγδαρε το μάτι της και δεν ένιωσε πόνο, μια κατάσταση που ονομάζεται αναισθησία του κερατοειδούς. Παρά τις σχολαστικές της φροντίδες, το μάτι της δεν ανοιγόκλεινε για να προστατευθεί από την σκόνη με αποτέλεσμα να σχηματισθεί στον κερατοειδή μια ουλή που οι γιατροί φοβούνταν ότι βαθαίνοντας θα εξάλειφε την όραση από τον συγκεκριμένο οφθαλμό. Παρόλο που είχε γλυτώσει από έναν όγκο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κολύμβηση επειδή το χλώριο της πισίνας ερέθιζε το μάτι της, δεν μπορούσε να παίξει χόκεϋ έξω όταν φυσούσε και απέφευγε την ξηρή ατμόσφαιρα των εμπορικών κέντρων.

Την λύση έδωσε ο Δρ. Ασάμ Αλι, χειρούργος οφθαλμίατρος στο SickKids, προτείνοντας μόσχευμα νεύρου για την αποκατάσταση της αίσθησης του ματιού της. Με την συνεργασία πλαστικού χειρούργων, η ομάδα εφήρμοσε τεχνικές αναγέννησης νεύρων που χρησιμοποιούνται σε πάσχοντες από πάρεση οφθαλμικών μυών. Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρούργο Δρ. Ρόναλντ Ζούκερ, «δημιουργήσαμε μια νέα περιοχή αίσθησης εκεί που δεν υπήρχε». Αυτό κατέστη δυνατό με την μεταμόσχευση ενός ισχυρού νεύρου από την περιοχή της κνήμης στο δεξί, πλήρως λειτουργικό μάτι, μέσω μιας μικρής τομής. Τα σήματα αίσθησης από τον δεξιό οφθαλμό περνούν στον αριστερό μέσω ενός «καναλιού» που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό ενώ μερικούς μήνες μετά τον διαχωρισμό του νεύρου και την ανάπτυξή του πάνω στην «γέφυρα» αυτή, η Άμπυ άρχισε να νιώθει τα πρώτα «τσιμπήματα» που σήμαιναν ένα πράγμα: η επέμβαση είχε πετύχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες ασθένειες φαίνονται στα μάτια μας;