Μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται θεραπεία στις κληρονομικές υπερλιπιδαιμίες

  • Iatropedia
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στον αναπτυγμένο κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) 54% των Ευρωπαίων και 48% των Αμερικανών παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα. Παρά την λήψη των καθιερωμένων υπολιπιδαιμικών θεραπειών, με κύριο εκπρόσωπο τις στατίνες, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών δεν επιτυγχάνει τον επιθυμητό στόχο της LDL (κακής) χοληστερόλης. Μια νέα κατηγορία φαρμάκων φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό. Πρόκειται για πρωτεΐνες με το όνομα PCSK9που παρεμβαίνουν στους υποδοχείς της LDL στο ήπαρ με αποτέλεσμα την ελάττωση της LDL.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το Alirocumab είναι ένα υποδόρια χορηγούμενο μονοκλωνικό αντίσωμα (με χορήγηση δύο φορές το μήνα, με ειδική σύριγγα-στυλό σαν αυτές που χρησιμοποιούν στον διαβήτη για την χορήγηση της ινσουλίνης), που δρα με αυτό τον μηχανισμό.

Μετά από τα θετικά αποτελέσματα σοβαρών κλινικών μελετών κυρίως σε ασθενείς με οικογενείς (κληρονομικές) υπερλιπιδαιμίες καθώς και σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο (πχ έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό), το φάρμακο έλαβε έγκριση από τον FDA και κυκλοφορεί στις ΗΠΑ.

Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός έχει εκφράσει θετική γνώμη και αναμένεται η έγκριση και στην Ευρώπη πιθανόν μέσα στους επόμενους μήνες ενώ στην Ελλάδα αναμένεται μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα πολυκεντρικών κλινικών μελετών του φαρμάκου με συμμετοχή 2.000 κέντρων παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών) στο οποίο έχουν ενταχθεί και παρακολουθούνται στενά 25.000 ασθενείς.

Μέχρι στιγμής το φάρμακο δείχνει θετικά αποτέλεσματα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των σοβαρά πασχόντων από υψηλή LDL και δεν παρουσιάζει παρενέργειες.