Μόνο στο iatropedia: Ξεκινά η λειτουργία των επιτροπών αναπηρίας με ιδιώτες γιατρούς!

  • Iatropedia
Με ιδιώτες γιατρούς σκοπεύει να λειτουργήσει η κυβέρνηση τις επιτροπές αναπηρίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας μετά την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ. Τι προβλέπεται να γίνει

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τη στροφή προς την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που στελεχώνονται από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) φαίνεται ότι είχε σχεδιάσει καιρό τώρα η κυβέρνηση. Με εντολή των συναρμόδιων υπουργών Υγείας και εργασίας, ενεργοποιείται παλαιότερη υπουργική απόφαση για την πρόσληψη 400 ιδιωτών γιατρών προκειμένου να στελεχώσουν τις επιτροπές αναπηρίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ΚΕΠΑ είναι δραματική αφού υπολογίζεται ότι έχουν συσσωρευτεί περισσότερες από 85.000 αιτήσεις ατόμων με αναπηρία.

Με την πρόσληψη των ιδιωτών γιατρών το αρμόδιο υπουργείο υγείας φιλοδοξεί να αποκατασταθεί η λειτουργία τους ενώ με νόμο του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, έχει εγκριθεί μέχρι και τον Απρίλιο η χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων όσων έχασαν τα ραντεβού τους λόγω των πολύμηνων απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, προγραμματίζεται ετεροχρονισμένος έλεγχος από τα ΚΕΠΑ μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Συνολικά θα προσληφθούν 400 γιατροί με ετήσιες συμβάσεις έργου και συγκεκριμένα 150 ψυχίατροι, 150 νευρολόγοι αλλά και 100 καρδιολόγοι που θα κληθούν να στελεχώσουν τις επιτροπές που αποφαίνονται για τα ποσοστά αναπηρίας όσων είναι να λάβουν αναπηρική σύνταξη ή επίδομα. ειδοποιητήρια προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή.

Συνολικά προβλέπεται η διάθεση 4,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να αμειφθούν οι γιατροί που θα κάνουν 12μηνες συμβάσεις έργου με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Πάντως η πρόθεση της κυβέρνησης για στελέχωση των υπηρεσιών με ιδιώτες είχε διαφανεί προ πολλού καθώς η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ενώ τα ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης για τους γιατρούς είχαν γίνει από τον Σεπτέμβριο.

Το ΦΕΚ του περασμένου Μαρτίου που προέβλεπε την πρόσληψη 400 ιδιωτών γιατρών στα ΚΕΠΑ

Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στα ΚΕΠΑ θα κληθούν να καλύψουν τις κενές θέσεις σε επιτροπές σε ολόκληρη τη χώρα και δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να μετακινούνται και χιλιόμετρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ανατολή του ΠΕΔΥου: Πόσοι γιατροί θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους

Πόσο φθάνει η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ λόγω κατάρρευσης ΕΟΠΥΥ

'Τρέχει'' η προθεσμία για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ: Μέσα ή έξω από το ΕΣΥ;