Μόνο με PCR τεστ το πιστοποιητικό νόσησης για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Αλλάζει ο τρόπος καταχώρησης των ασθενών με κορονοϊό στο μητρώο Covid. Από τώρα και στο εξής, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την εξειδίκευση των νέων μέτρων που είχε ανακοινώσει την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μόνο με PCR τεστ θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό ανοσίας οι πολίτες, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε ανεμβολίαστοι.

Πιστοποιητικό ανοσίας -το οποίο προς το παρόν έχει ισχύ έξι μηνών- θα μπορούν από τώρα και στο εξής να εξασφαλίζουν όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μόνο με τη διενέργεια μοριακού τεστ (PCR).

Ωστόσο, το μέτρο, το οποίο ελήφθη στην κατεύθυνση να αποφευχθούν οι ψευδείς δηλώσεις νόσησης για την εξασφάλιση πλαστού πιστοποιητικού, επηρεάζει και τους εμβολιασμένους.

«Με την ΚΥΑ που θα εκδοθεί, προκειμένου να υπάρχει πιστοποιητικό νόσησης, θα πρέπει να γίνεται PCR μοριακός έλεγχος. Είναι καλύτερος έλεγχος γι’ αυτούς που νοσούν. Μπορεί κάποιος να μπαίνει σε καραντίνα με το self test και το rapid test, όμως πιστοποιητικό νόσησης δεν θα λαμβάνει αν δεν γίνει PCR», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρωί της Πέμπτης .

Διευκρινίζεται ότι χθες, Τετάρτη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είχε προτείνει στην κυβέρνηση να απαιτείται PCR τεστ μόνο στους ανεμβολίαστους, προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης.

Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, οι ανεμβολίαστοι όφειλαν να πληρώνουν το PCR από την τσέπη τους, ενώ οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να το κάνουν δωρεάν στις δημόσιες δομές, εάν εμφάνιζαν συμπτώματα.

Ωστόσο, παραμένει να διευκρινιστεί πώς θα κάνουν άμεσα το PCR τεστ σε δημόσιες δομές υγείας οι εμβολιασμένοι, αφού η λίστα με τις δομές που κάνουν έλεγχο για Covid-19, δεν διευκρινίζει εάν πραγματοποιείται rapid ή PCR τεστ. Παράλληλα, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να το πληρώσουν από την τσέπη τους και δεν προβλέπεται κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε επικοινωνία του iatropedia.gr με το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει άμεσα ανακοίνωση των δημόσιων δομών, στις οποίες οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν διαγνωστικό μοριακό έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν