Μόνο για τα προωθητικά και όχι τα επιστημονικά συνέδρια θα δημοσιεύονται τα αναλυτικά στοιχεία γιατρών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μετά από αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέδωσε χθες στον ΣΦΕΕ, τον ΙΣΑ και τον ΕΟΦ την με αριθμ. 5/2016 απόφαση με την οποία αναγνωρίζοντας ως θεμελιώδες το προβλεπόμενο από τη διάταξη του άρθρου 10 παρ. 1 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας δικαίωμα αλλά και υποχρέωση κάθε ιατρού σε συνεχιζόμενης δια βίου εκπαίδευση σχετικά με τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης και της ειδικότητάς του, προέβη σε αυθεντική ερμηνεία της επίμαχης διάταξης του άρθρου 66 παρ. 7 του ν. 4316/2014 και έκρινε ότι αυτό αφορά μόνο τα προωθητικά και όχι τα επιστημονικά συνέδρια.

Στην προσπάθειά μας να εξυγιάνουμε έναν χώρο που έχει «χωνέψει» πολύ δημόσιο χρήμα, έχουμε φτάσει σε ακραίες αποφάσεις και συμπεριφορές ελέω κρίσης… Μετά το παράδειγμα της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης που έπεσε από τα επίπεδα υπερβολής του 2009, στο επίπεδο ανέχειας του 2016-18, τώρα έρχεται η δημοσιοποίηση όχι μόνο των ονομάτων γιατρών που λαμβάνουν μέρος σε συνέδρια αλλά και των ΑΜΚΑ τους…

Δηλαδή ποιοι πρέπει να λαμβάνουν μέρος στα συνέδρια; Οι μη γιατροί; Ή μήπως μόνο οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα που έχουν ιδιωτικά τα χρήματα να συμμετάσχουν σε ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο; Γιατί για να μεταβεί -για παράδειγμα- ένας γιατρός του ΕΣΥ που λαμβάνει μισθό 1500 ευρώ μηνιαίως, σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και να παραμείνει σε αυτή 3 κατά μέσο όρο ημέρες πληρώνοντας όλα τα έξοδα και την εγγραφή σε πανευρωπαϊκό συνέδριο, χρειάζεται το λιγότερο 2000 ευρώ! Πως θα γίνει αυτό για τον Έλληνα γιατρό αν δεν βοηθήσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες ή κάποιος άλλος;

Από την άλλη πλευρά, τα ονόματα των γιατρών που συμμετέχουν σε κάθε συνέδριο είναι τα τελευταία χρόνια αναρτημένα κανονικά σε ιστοσελίδα του ΕΟΦ. Οπότε τι το καινούργιο θα δούμε τώρα;

Θα δούμε ανά εταιρία, πόσα χρήματα πλήρωσε για έξοδα μετάβασης και διαμονής αλλά και εγγραφής σε συνέδριο για κάθε γιατρό (του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα) ονομαστικά παράλληλα με τα ποσά κάποιοι έλαβαν για να κάνουν συγκεκριμένες ομιλίες. Καλό και χρήσιμο είναι αυτό ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και ο πλουραλισμός. Δηλαδή κάθε χρόνο να μην πηγαίνουν στο ίδιο συνέδριο οι ίδιοι 10 γιατροί με έξοδα της ίδιας πάντα εταιρίας! Ως εκεί καλά.

Πάντως χθες η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι τα στοιχεία που αφορούν προωθητικά συνέδρια (συνέδρια που γίνονται δηλαδή για την προώθηση κάποιων φαρμάκων και όχι για τις εν γένει επιστημονικές εξελίξεις) –και μόνο- πρέπει περαιτέρω να υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όσον αφορά στη δημοσιοποίησή τους.

Ειδικότερα η δημοσιοποίηση θα πρέπει να αφορά τα ελάχιστα αναγκαία στοιχεία (όχι το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ των επαγγελματιών υγείας), να γίνεται με αναλυτική και σαφώς διακριτή αναφορά στα ποσά που ο ιατρός επωφελήθηκε αμέσως ο ίδιος και εκείνα που καταβλήθηκαν για τις λοιπές ανάγκες του ταξιδιού και του συνεδρίου, να γίνεται για περιορισμένο διάστημα 3 ετών και ο υπεύθυνος επεξεργασίας πρέπει, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 10 του ν. 2472/1997, να λαμβάνει όλα τα τεχνικά μέτρα ασφαλείας.

Τέλος η Αρχή όρισε ότι κάθε περαιτέρω χρήση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων για άλλο σκοπό δεν είναι νόμιμη.