Μοναδικό το «Κρητικό Ίαμα»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ερευνητικά δεδομένα εργαστηρίων διαφόρων επιστημόνων, καθώς και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους στην θεραπευτική πρακτική, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Cretan Iama είναι το φυσικό ίαμα για την αντιμετώπιση των ιώσεων του χειμώνα.

Η ιδέα για το Κρητικό Ίαμα ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, όταν επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές της Κρήτης έδειχναν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την αντιοξειδωτική δράση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους βιοϊατρικό περιοδικό Lancet (1998).

Η πολυετής έρευνα που συνεχίστηκε, ανέδειξε ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από 3 αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που λειτουργεί συνεργικά. Οι ερευνητές από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σημειώνουν ότι  τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου του εκχυλίσματος των 3 αρωματικών βοτάνων έδειξαν αντι-ιικές ιδιότητες με μείωση του ιικού φορτίου. Ακολούθησε κλινική δοκιμή σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού (κοινό κρυολόγημα και γρίπη), που επιβεβαίωσε τα οφέλη που είχαν καταγραφεί στις κλινικές παρατηρήσεις.

Ο καρπός της πολυετούς αυτής έρευνας των διακεκριμένων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης σε συνεργασία με την εταιρεία Οlvos Science, θυγατρική της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica είναι το Cretan IAMA, το οποίο διατίθεται ήδη στα φαρμακεία.

Το Cretan IAMA που ξεκίνησε, ερευνήθηκε και παρήχθη εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα αποτελεί Ελληνική καινοτομία και είναι κατοχυρωμένο με παγκόσμια πατέντα.