Molnupiravir: Το πρώτο χάπι κατά της Covid-19, αποτελεσματικό και έναντι της Όμικρον

  • Γιάννα Σουλάκη
μολνουπιραβίρη
Επιστημονικά στοιχεία από έξι μελέτες έδωσαν στη δημοσιότητα οι εταιρείες MSD (Merck στην Αμερική) και Ridgeback. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πρώτη από του στόματος θεραπεία κατά της Covid-19 δρα αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Το πρόγραμμα χορήγησης του πειραματικού αντιιικού φαρμάκου στους έλληνες ασθενείς, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η θεραπεία με molnupiravir δρα αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης Όμικρον, που πλέον επικρατεί παγκοσμίως. Αυτό αποδείχθηκε από έρευνες που διεξήχθησαν από ανεξάρτητους μελετητές Iνστιτούτων σε έξι χώρες: ΗΠΑ, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία.

Οι μελέτες χρησιμοποίησαν κυτταρικές αναλύσεις για να αξιολογήσουν την αντ-ιική δράση του molnupiravir και άλλων αντι-ικών φαρμάκων COVID-19, έναντι των παραλλαγμένων ιών του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένου και του ιού Όμικρον.

Tα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον και αποτελούν ένα σημαντικό «εργαλείο» στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, δίνοντας ελπίδα και ανοίγοντας νέες προοπτικές. Να σημειωθεί πως η μελέτη για το molnupiravir και την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην Όμικρον διεξήχθη σε εργαστήριο, αφού το φάρμακο δεν έχει ακόμη μελετηθεί για τις μεταλλάξεις σε κλινικές μελέτες.

Όπως δήλωσε ο Dean Y Li, επικεφαλής των εργαστηρίων της Merck / MSD: «Τα ευρήματα από ανεξάρτητες in vitro μελέτες δείχνουν ότι το Molnupiravir δρα κατά της παραλλαγής Όμικρον και αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του ως θεραπεία για ενήλικες με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση».

Η Wendy Holman CEO της Ridgeback Biotherapeutics ανέφερε πως: «Τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν in vitro δράση κατά διαφορετικών μεταλλάξεων, μεταξύ αυτών και της Όμικρον. Μπορούμε να πούμε ότι το molnupiravir καθίσταται ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά της COVID-19. Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες των ερευνητών και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε το έργο μας για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας»

Να σημειωθεί πως η χορήγηση του molnupiravir έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία.

Στο 30% η αποτελεσματικότητα στη μείωση νοσηλειών στο 90% στη θνητότητα

Το molnupiravir έχει δείξει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στη μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%, ενώ ειδικά στην παράμετρο της θνητότητας η μείωση φτάνει το 89%. Στα ιολογικά δεδομένα της μελέτης MOVe OUT Ph2 ο ιός παύει να ανιχνεύεται μετά την 5η ημέρα της θεραπείας.

Το molnupiravir δεν αναμένεται λόγω της οδού μεταβολισμού του, να παρουσιάζει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και για το λόγο αυτό, δε χρειάζονται τροποποιήσεις της χρόνιας αγωγής που συνεπάγονται καθυστερήσεις στην έναρξη της αντιικής αγωγής. Το molnupiravir είναι αποδεδειγμένα ασφαλές και ανεκτό για πολλές ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν χρονίως και ασθενών με ήπια-μέτρια νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία.

Στην Ελλάδα η πρώτη από του στόματος θεραπεία κατά της Covid-19

Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την Covid-19 και μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες.

Η  MSD είχε προχωρήσει σε παραγωγή 10 εκατομμύρια θεραπειών έως το τέλος του 2021, ενώ τουλάχιστον 20 εκατομμύρια θεραπείες αναμένεται να παραχθούν το 2022. Μέχρι σήμερα, η MSD έχει στείλει τη θεραπεία, σε περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων θεραπειών που εστάλησαν στις ΗΠΑ.

Παράδοση κατ’ οίκον με κούριερ

Το molnupiravir θα παραδίδεται κατ’ οίκον στους έλληνες πολίτες, όταν προηγουμένως έχουν λάβει έγκριση χορήγησης από την αρμόδια Επιτροπή. Δικαιούχοι είναι ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και κυρίως όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου.

Αυτοί είναι: ανοσοκατεσταλμένοι, ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ασθενείς που έχουν εκδηλώσει καρκίνο εντός του τελευταίους έτους και ασθενείς που πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα.

Η διαδικασία είναι η εξής: Τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου -είτε με rapid τεστ είτε με μοριακό έλεγχο PCR– ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ την αίτηση χορήγησης. Η αρμόδια επιτροπή θα εξετάζει το αίτημα και θα απαντά (θετικά ή αρνητικά) μέσα σε 24 ώρες. Για την απόφαση θα ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη λήψη της θεραπείας.

Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και εντός 24ωρών παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ίδιος.

Οι διαδικασίες χορήγησης της θεραπείας αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.