Μητσοτάκης στην 85η ΔΕΘ: «Υποχρεωτική η 3η δόση εμβολίου στους υγειονομικούς» – Τι είπε για τα πλαστά πιστοποιητικά

  • Γιάννα Σουλάκη
Μητσοτάκης
Υποχρεωτική θα είναι η 3η δόση εμβολίου σε όσες επαγγελματικές κατηγορίες ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τόνισε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξής του στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. "Θα εξαντλήσουμε την πειθαρχική μας αυστηρότητα", σημείωσε ταυτόχρονα, ερωτώμενος για τα πλαστά πιστοποιητικά Covid-19, στους υγειονομικούς.

Μήνυμα προς τους υγειονομικούς που παραποίησαν τα δεδομένα του εμβολιασμού και νόσησης Covid-19, απέστειλε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του newsit.gr, o Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως πέρα από πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις, οι συγκεκριμένοι γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί θα αντιμετωπίσουν τη χλεύη των συναδέλφων τους:

«Ίσως θα θυμάστε πως, όταν ήμουν υπουργός, ήμουν ο πρώτος που ανακίνησε το ζήτημα των πλαστών βεβαιώσεων δημοσίων υπαλλήλων. Αδιανόητο αυτό που συνέβη. Θα εξαντλήσουμε την πειθαρχική μας αυστηρότητα και ταυτόχρονα θα κινηθεί και η δικαιοσύνη», τόνισε συγκεκριμένα.

Μητσοτάκης: «3η δόση σε όσους αποφασίσει η Επιτροπή Εμβολιασμών»

Πάνω στο θέμα της 3ης δόσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει για τις λεπτομέρειες και πως είναι πολύ σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς, να κάνουν και την 3η δόση.

«Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς, στους οποίους η 3η δόση θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους», συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης: «Πρόθεσή μας είναι να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά»

Ερωτώμενος για τη λειτουργία των σχολείων από αύριο Δευτέρα (13/9) και την πιθανότητα μεγάλης διασποράς του κορονοϊού εξαιτίας των ανεμβολίαστων παιδιών και της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και για το εάν υπάρχει περίπτωση τα σχολεία θα ξανακλείσουν σε λίγες εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η πρόθεση της κυβέρνησης αυτό να μη συμβεί:

«Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test. Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα [παιδιά] το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Ενθαρρυντικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, έδειξαν μεγάλη ωριμότητα», σημείωσε.