Μητσοτάκης: «Η βρετανική μετάλλαξη κυριαρχεί στη χώρα μας – Θωρακίσαμε το ΕΣΥ»

  • Γιάννα Σουλάκη
Μια ανησυχητική παραδοχή έκανε σήμερα με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο μεταλλαγμένος βρετανικός ιός έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας με υψηλή μεταδοτικότητα και επίπτωση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως είπε, και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να τα θωρακίσει.

Στα καλά και ανησυχητικά νέα της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα του 1 εκατομμυρίου εμβολιαστικών δόσεων.

Ξεκινώντας με «τα καλά νέα», όπως είπε, ξεπερνάμε πλέον το συμβολικό αριθμό του 1.000.000 δόσεων εμβολίων, «που σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια. Από τον Απρίλιο, μάλιστα, θα έχουμε πολύ περισσότερες δόσεις στη διάθεσή μας. Και όσο ο καιρός βελτιώνεται, θα γίνεται σύμμαχος μας. Ο COVID-19, όπως όλοι οι ιοί του αναπνευστικού, έχει εξάλλου έντονη εποχικότητα. Κατά συνέπεια, είμαστε στην αρχή του τέλους. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Παραμένει, όμως, ένα κρίσιμο στοίχημα για όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η «βρετανική μετάλλαξη κυριαρχεί – Θωρακίσαμε το ΕΣΥ»

Στα «ανησυχητικά νέα», συμπεριέλαβε τις μεταλλάξεις και πρωτίστως η Βρετανική, «που κυριαρχεί, πια στη χώρα μας»,  και που έχουν πολύ υψηλή μεταδοτικότητα.

«Γι’ αυτό και, τελευταία, βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα και να πολιορκείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην επίθεση αυτή απαντούμε συνεχίζοντας να ενισχύουμε ακόμα πιο πολύ τα νοσοκομεία μας. Πρωτίστως στην Αττική, όπου έχουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και το γεγονός ότι πήραμε νωρίς περιοριστικά μέτρα, κάνει την κατάσταση, παρά τις δυσκολίες, διαχειρίσιμη. Αλλιώς, θα είχαμε γίνει Πορτογαλία ή Τσεχία».

Παράλληλα με τα νοσοκομεία, σημείωσε ο πρωθυπουργός αναβαθμίζεται και η άμυνα της Δημόσιας Υγείας με πιο αποτελεσματική εφαρμογή της ελεγχόμενης κινητικότητας:

«Οι νέες ρυθμίσεις δεν διαφέρουν ουσιαστικά από εκείνες της περασμένης άνοιξης. Τότε, όμως, τις τηρούσαμε σχολαστικά μπροστά στο φόβο του άγνωστου κινδύνου. Ενώ τώρα ο κίνδυνος είναι ακριβώς να συμβιβαστούμε με αυτόν. Καταλαβαίνω απόλυτα την πολύμηνη κούραση που μπορεί να φέρει την πρόσκαιρη χαλάρωση. Ίσως και να φοβόμαστε λιγότερο, ελπίζοντας στο εμβόλιο. Όμως, αυτό είναι λάθος για τη φάση στην οποία βρισκόμαστε».

Μητσοτάκης: Στο «Σωτηρία» είδα νέους στην εντατική χωρίς υποκείμενα νοσήματα»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προχθεσινή επίσκεψή του στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου είδε όπως είπε, συμπολίτες μας, 40 και 45 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να υποφέρουν στις εντατικές. «Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. Και καθένας μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορωνοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες», τόνισε συστήνοντας να δείξουμε προσοχή:

«Ειδικά σήμερα, που είναι μέρα παραδοσιακών συγκεντρώσεων, πρέπει να φανούμε διπλά προσεκτικοί. Ας «τσικνίσουμε» μόνο με την οικογένειά μας. Δεν ξέρω, αλήθεια, πώς αλλιώς να το εκφράσω. Είναι κρίμα, τώρα, που βλέπουμε την έξοδο, να γίνει μεγάλη ζημιά. Να γκρεμίσουμε, δηλαδή, στο τέλος όσα με κόπο χτίσαμε από την αρχή. Όλοι θέλουμε να λειτουργήσουν ξανά σύντομα το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Αυτό, όμως, θα συμβεί τόσο γρήγορα αύριο όσο συνεπείς φανούμε σήμερα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν