Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: «Το κράτος θα ‘αγοράσει’ χειρουργεία και θα τα προσφέρει δωρεάν στους πολίτες»

  • Γιάννα Σουλάκη
απογευματινά χειρουργεία
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα απογευματινά χειρουργεία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε πως η δυνατότητα συμπληρωματικού έργου επ΄ αμοιβή στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι κάτι το οποίο είναι κατοχυρωμένο στα πιο πολλά ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.

Πρόσθεσε δε πως ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε πολύ σαφείς απαντήσεις στη συνέντευξη τύπου το πρωί της Δευτέρας 19/02/24, αναφορικά με το πως θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και για τη σημασία της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων.

«Να ξέρει δηλαδή η διοίκηση των νοσοκομείων ποιος προηγείται ποιανού και να μπορεί να ελέγχει τους γιατρούς, ώστε να σιγουρευτούμε ότι η λίστα αυτή τηρείται», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα 50 χιλιάδες δωρεάν χειρουργεία που θα γίνουν στο πλαίσιο της απογευματινής λειτουργίας του ΕΣΥ με κονδύλι 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα είναι δωρεάν για τους ασθενείς που βρίσκονται πολλούς μήνες σε λίστα αναμονής, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Αυτό το οποίο δεν έχει ειπωθεί επαρκώς είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει το ίδιο έναν σημαντικό αριθμό απογευματινών χειρουργείων, ώστε να μπορεί να τα προσφέρει δωρεάν στους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν τις μεγαλύτερες αναμονές. Δηλαδή, ένας συμπολίτης μας ο οποίος μπορεί να περιμένει δύο χρόνια για να κάνει μια αρθροπλαστική ισχίου, αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό», τόνισε.

«Τολμήσαμε να σπάσουμε αυγά»

Ξεκινώντας λοιπόν από πίσω προς τα μπρος, από τις μεγάλες αναμονές, θα έρθουμε και θα παρέχουμε έναν αριθμό τέτοιων χειρουργείων, όπου εμείς ουσιαστικά θα πληρώνουμε την αμοιβή του γιατρού και του αναισθησιολόγου και δεν θα επιβαρύνεται ο ασθενής, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος πρόσθεσε πως τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια παρέμβαση η οποία έχει συζητηθεί πάρα πολλά χρόνια και τώρα υλοποιείται:

«Ξέρετε στην Ελλάδα είμαστε, θα έλεγα, οι πρωταγωνιστές στο να συζητούμε διεξοδικά μεταρρυθμίσεις και ουραγοί τελικά στο να τις υλοποιούμε. Ε, έχει έρθει αυτή η κυβέρνηση να κάνει πράξη αυτά τα οποία λέει και να τολμάει να σπάσει και κάποια αυγά, έτσι ώστε όμως να μπορέσουμε πραγματικά να λύσουμε την ουσία του προβλήματος, που είναι εν προκειμένω -σε κάποια χειρουργεία και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος πολύ πιο έντονα από ό,τι σε κάποιες άλλες- οι πολύ μεγάλες αναμονές», κατέληξε ο πρωθυπουργός.