Μητσοτάκης: Έχουμε πόλεμο – Στην πρώτη γραμμή το ΕΣΥ – Πώς θα ενισχυθεί

  • Γιάννα Σουλάκη
Μητσοτάκης
Μέτρα για την ενίσχυση του Υγειονομικού Συστήματος στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μεγάλο "ευχαριστώ" τους στους γιατρούς και τους νοσηλευτές "με τις άσπρες και πράσινες μπούζες". Τι θα γίνει στα νοσοκομεία.

«Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος», τόνισε στο δραματικό μήνυμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός προς τους έλληνες πολίτες. Πρέπει να πετύχουμε να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγεία να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά. «Γι’ αυτό λαμβάνουμε πρωτοφανή μέτρα για καιρό ειρήνης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία. Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Μητσοτάκης: Πως θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία

«Τρεις ήταν εξαρχής οι στόχοι μας, κι αυτοί παραμένουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • O περιορισμός της διάδοσης του ιού.
  • Η ενίσχυση του συστήματος υγείας.
  • Και η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων.

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου. Επίσης, ενιχύεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

  • Στο μέτωπο της Υγείας, κατευθύνονται στις θέσεις τους οι 2.000 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται άμεσα.
  • Από σήμερα, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού.
  • Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο.
  • Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες. Εύχομαι να μην τις χρειασθούμε όλες…
  • Είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο!

Κορωνοϊός: Το «ευχαριστώ» προς τους γιατρούς και νοσηλευτές

Τίποτε όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αφοσίωση του προσωπικού μας. Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό.

«Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό. Το μεγαλύτερο όπλο κατά του κορωνοϊού παραμένει, πάντως, η καθημερινή μας στάση. Και, καθώς ο ιός μεταδίδεται με την επικοινωνία, αυτήν ακριβώς οφείλουμε να προσαρμόσουμε. Μας το λένε, άλλωστε, και οι γιατροί: «Εμείς μένουμε όρθιοι στα νοσοκομεία για εσάς. Και εσείς πρέπει να μείνετε στο σπίτι για εμάς». Και μας συμβουλεύουν: Μην φέρεστε ως υγιείς που δεν βγαίνουν για να μην νοσήσουν. Αλλά σκεφτείτε διαφορετικά: Σαν να έχετε ήδη τον ιό και δεν πρέπει να τον μεταφέρετε σε άλλους. Οι συναθροίσεις αποτελούν τις μεγαλύτερες παγίδες. Γι’ αυτό και τις απαγορεύουμε. Μένουμε, λοιπόν, σπίτι.

Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι. Γιατί καλούμαστε να αλλάζουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα.

Μητσοτάκης: «Η ανεμελιά δεν είναι ψευδ0-αντίσταση, δεν είναι «μαγκιά» είναι ανευθυνότητα»

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τους νέους. Αυτούς που οφείλουν να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς. Οι νέοι μπορεί να μην νοσήσουν, αλλά θα θέσουν σε κίνδυνο τους μεγάλους και τους ευπαθείς ασθενείς.

«Απειλείτε, έτσι, τους γονείς και τους παππούδες σας. Αλλά κινδυνεύετε και οι ίδιοι. Γιατί αυξάνοντας τους ασθενείς πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία. Και αυτό σημαίνει ότι αν αύριο έχετε ένα ατύχημα, πέσετε με τη μηχανή σας, δεν θα υπάρχει Εντατική να σας περιθάλψει. Συνεπώς, η ανεμελιά δεν είναι ψευδο-αντίσταση, δεν είναι «μαγκιά» ή εξυπνάδα. Είναι απλά ανευθυνότητα«, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται, προφήτευσε ο πρωθυπουργός και ζήτησε πειθαρχία στους περιορισμούς. Τόνισε επίσης, ότι όσοι δεν πειθαρχούν θα τιμωρούνται παραδειγματικά γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής.

Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, «ίσως και εφιαλτική», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτό που βιώνουμε δεν είναι 15 μέρες χαλαρών διακοπών.

«Όμως, όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν. Και αυτή ακριβώς είναι η δική μου επιλογή. Συνεπώς, πρώτη μου φροντίδα είναι ο άνθρωπος. Κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνόπουλο ξεχωριστά. Για τη ζωή και την υγεία τους θα αναλάβω κάθε κόστος! (…) Η επιστήμη δουλεύει σκληρά και τελικά θα ανακαλύψει το αντίδοτο στην πανδημία. Από αυτήν δεν θα βγούμε αλώβητοι. Όμως πρέπει να βγούμε ισχυρότεροι. Με απώλειες, ναι, στην οικονομία μας. Αλλά, με δύναμη να ξαναφτιάξουμε ό,τι χάθηκε. Και με αξίες μιας νέας κοινωνικής ταυτότητας. Οι Έλληνες θα βγούμε και πάλι νικητές!», κατέληξε ο πρωθυπουργός.