Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι που πήραν αύξηση ήταν οι γιατροί ΕΣΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
Μητσοτάκης
"Μέλημά μας η αναβάθμιση του συστήματος Υγείας" τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τις προσλήψεις και τους μισθούς των υγειονομικών, ο πρωθυπουργός απάντησε πως είναι πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώνονται καλύτερα οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

«Θέλουμε σίγουρα να μπορούμε να πληρώνουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας καλύτερα. Θέλω να θυμίσω πως οι πρώτες αυξήσεις οι οποίες δόθηκαν σε δημοσίους υπαλλήλους αφορούσαν το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μια οριζόντια αύξηση της τάξης του 10%, η οποία άρχισε να ισχύει από τις αρχές του 2023. Θα πρόσθετα σ’ αυτά και τα έκτακτα βοηθήματα τα οποία δόθηκαν για την υπεράνθρωποι προσπάθεια την οποία έκαναν οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας, το προσωπικό των νοσοκομείων μας κατά τη διάρκεια του COVID-19», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε πως η αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με τις προσλήψεις ή με τους μισθούς. Ένα σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων που γίνονται στοχεύει την αναβάθμιση των υποδομών, με την οργάνωση και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

«Οι προσλήψεις που πρέπει να γίνουν έχουν να κάνουν και με αυτά τα θέματα, την οργάνωση, τις υποδομές και με τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε ένα σύστημα με όσο το δυνατόν πιο τεχνοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Νέες υποδομές και Νοσοκομεία

Αναφέρθηκε, επίσης,  στην χθεσινή του επίσκεψη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και την πτέρυγα της Πνευμονολογικής Κλινικής που ανακαινίστηκε πρόσφατα μετά την πυρκαγιά του 2022, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ίδιο νοσοκομείο, όπως είπε, θα δημιουργηθεί κι ένα νέο κτίριο για Γονιδιακή και Κυτταρική Θεραπεία. «Για το μέλλον δηλαδή της Ιατρικής, έτσι, όπως θα ασκείται σε πολλά χρόνια από τώρα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καινούργιες υποδομές δημιουργούνται παντού και ανακατασκευάζονται και ανακαινίζονται οι παλιές υποδομές, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην κατασκευή των νέων νοσοκομείων που θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν σε ορισμένα χρόνια από τώρα, όπως είναι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.