Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: Πόσο καλή χρονιά διαφαίνεται για την δημόσια υγεία…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το πρόβλημα με τις συνταγές που φέρουν την ένδειξη "στερείται" ανέδειξε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού για το "καλώς μας ήρθε το νέο έτος"!

Όπως αναφέρουν από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, «οι ευχές όλων μας για την νέα χρονιά είναι υγεία για όλο τον κόσμο. Και οι ευχές αυτές είναι περισσότερο από ποτέ ουσιαστικές, αφού καθ΄όλο το μήνα Δεκέμβριο και τις πρώτες μέρες του νέου έτους ένα κύμα ασφαλισμένων (!) πολιτών κατέφθαναν από τα δημόσια νοσοκομεία – που από ευαισθησία οι εργαζόμενοι τους παρέπεμπαν στα κοινωνικά ιατρεία – προκειμένου να πάρουν τα αναγκαία για την υγεία τους φάρμακα, αφού αυτοί δεν είχαν να τους τα διαθέσουν.  Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί σε αυτό το φαινόμενο στα 4 χρόνια λειτουργίας  μας, παρατηρούμε όμως ότι  αυτή τη φορά εντάθηκε ασύμμετρα!

Αναφερόμαστε σε ασφαλισμένους ασθενείς με τις ηλεκτρονικές συνταγές στα χέρια και με την ένδειξη του Νοσοκομείου «Στερείται» – καρκινοπαθείς όπως η περίπτωση της Μ.Μ (για την οποία έγινε εκτενές δημοσίευμα σε μεγάλη εφημερίδα),  διαβητικοί, κλπ – που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να μπουν σε μια Οδύσσεια να περιφέρονται από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο αναζητώντας τα.  Υπήρχαν φορές που τα είχαν ήδη αναζητήσει σε δύο ή τρία νοσοκομεία  χωρίς αποτέλεσμα, τις περισσότερες όμως φορές έρχονταν σταλμένοι από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων για να τους δώσουμε εμείς τα φάρμακα!».

Αναφερόμενοι δε στα ακόμα χειρότερα αναφέρουν πιο κάτω:

«Η κορύφωση  αυτού του «δραματικού φαινομένου» των ελλείψεων φαρμάκων στα Δημόσια Νοσοκομεία ήταν στις 11/1/16 να  φύγουν δεκάδες καρκινοπαθείς ασθενείς, χωρίς να κάνουν την αναγκαία και προγραμματισμένη χημειοθεραπεία τους, από το «Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών»! Ποιός άραγε αναλογίζεται την αγωνία, το θυμό και την απελπισία αυτών των ανθρώπων και των οικείων τους; Ποιός άραγε  τους υπολογίζει και πόσο τίμημα πρέπει ακόμη να πληρώνουν σε ψυχικό κόστος – πέρα φυσικά από τα όσα έχουν καταβάλλει για την ασφάλισή τους; Και όλα αυτά τη στιγμή που επίσημες στατιστικές έχουν καταγράψει τους θανάτους ανασφάλιστων συμπολιτών μας,  την αύξηση της παιδικής θνησιμότητας και τόσες άλλες τραγικές επιπτώσεις από τις πολιτικές που εφήρμοσαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Δεν μπορούμε να δικαιολογούμε συνεχώς τα αδικαιολόγητα, δεν μπορούμε να μην βλέπουμε και να μην ακούμε, δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές αυτών των αρνητικών φαινομένων και στατιστικών!»

Όσο για το πολυδιαφημισμένο ΠΕΔΥ που έρχεται να μας λύσει τα …προβλήματα, σχολιάζουν:

«Από την άλλη ακούγεται ότι  τις επόμενες μέρες ξεκινά την λειτουργία του πολυιατρείο Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας – τύπου ΠΕΔΥ – στην Αθήνα (μετά το πρώτο που άνοιξε στην Θεσσαλονίκη) με την συνεργασία γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας παροχής  ιατρικών υπηρεσιών και πρώην στελεχών, πολύ υψηλών  θέσεων στην δημόσια Υγεία, που θα βρίσκονται σε περίοπτες θέσεις. Δηλαδή, αφού κάψανε τα πάντα στην δημόσια υγεία, πάνω στα αποκαΐδια στήνουν και την ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα τη στιγμή μάλιστα που η πλειονότητα των πολιτών αδυνατεί να ανταποκριθεί στη συμμετοχή της δαπάνης για ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα.

Οι ευθύνες φυσικά είναι τεράστιες για αυτές τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν και οδήγησαν στην αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο σήμερα ακροβατεί πραγματικά και γιαυτό μετά από ένα χρόνο στην εξουσία και οι σημερινοί κυβερνώντες φέρουν μερίδιο της ευθύνης. Η συστηματική υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δυστυχώς συνεχίζεται. Οι ανασφάλιστοι είναι ακόμη αποκλεισμένοι, παρά τις εξαγγελίες, τις υπουργικές αποφάσεις και τους όποιους νόμους έχουν ψηφιστεί στην Βουλή, ενώ το πρόβλημα  μεταφέρεται με γοργούς ρυθμούς και στους ασφαλισμένους!

Όταν φτάνουν στο ιατρείο μας ασφαλισμένοι με ηλεκτρονικές συνταγές φαρμάκων με την ένδειξη στερείται από δημόσια νοσοκομεία, για φθηνά φάρμακα που κάνουν λιγότερο από 1,5 ευρώ, όλοι μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος.

Τα λόγια και οι υποσχέσεις δεν φτάνουν πια…».

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν