Μυτιλήνη: Με προειδοποιητική απεργία αύριο απαντούν οι γιατροί στην 2η ΥΠΕ

  • Iatropedia
Η απόφαση της 2ης ΥΠΕ για περικοπή στις εφημερίες των γιατρών στα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ πυροδότησε τελικά αλυσιδωτές αντιδράσεις.Προειδοποιητική 4ωρη στάση εργασίας στα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης εξήγγειλαν γιατροί για αύριο Τετάρτη 24 Ιουνίου, από τις 9 πμ ως τις 13 μμ αν δεν πληρωθούν τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου, χωρίς περικοπές ως τις 27 Ιουνίου. Προειδοποιούν εξάλλου ότι αν δεν ικανοποιηθούν, ξεκινούν επίσχεση εργασίας από τις 29 Ιουνίου.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Κινητοποιήσεις αποφάσισε η γενική συνέλευση των γιατρών των Κέντρων Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Καλλονή Μυτιλήνης.

Οι κινητοποιήσεις τους ξεκινούν αύριο Τετάρτη με προειδοποιητική στάση εργασίας και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά η απόφαση της συνέλευσης έχει ως εξής:

«Με μια αιφνιδιαστική απόφαση η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, δίνει τη χαριστική βολή στο σύστημα εφημέρευσης των Κέντρων Υγείας της Λέσβου και κατεδαφίζει ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας των νησιών του Αιγαίου.

Με εντολή προς τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας διατάσσεται η άμεση και δραματική περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας της Λέσβου να εφημερεύει ένας και μοναδικός γιατρός και ένα άλλος να είναι σε ετοιμότητα. Όμως ένας γιατρός είναι πρακτικά αδύνατο να ανταπεξέλθει στον καθημερινό φόρτο εργασίας, να εξετάζει επί 16 ως 24 ώρες, να πραγματοποιεί τις επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις, να εκτελεί το νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού), να πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής.

Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εντολή η εντατικοποίηση της δουλειάς θα οδηγήσει στην σωματική κατάρρευση των γιατρών, θα αυξήσει τα ιατρικά λάθη και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, την σωματική ακεραιότητα και την ζωή των ασθενών. Με δεδομένο πως δεν προβλέπεται εφημερία ετοιμότητας στους αγροτικούς γιατρούς, ουσιαστικά οι αγροτικοί γιατροί αφήνονται να εφημερεύουν χωρίς την την εκπαιδευτική υποστήριξη και την άμεση επίβλεψη ειδικού γιατρού, να αντιμετωπίζουν δυνητικά περίπλοκα περιστατικά. Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στα Κέντρα Υγείας, θα αποτελέσει αντικίνητρο για την προσέλευση νέων συναδέλφων και θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες ελλείψεις γιατρών. Είναι εντυπωσιακό πως η εντολή περικοπής των προγραμμάτων εφημεριών δίνεται ΤΩΡΑ, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Ζητείται η περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών – καθαρά για οικονομικούς λόγους όπως ομολογείται στο έγγραφο της 2ης ΥΠΕ – τώρα που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός των νησιών!

Απαιτούμε:

-Άμεση καταβολή χωρίς περικοπές των δεδουλευμένων εφημεριών του 2015 στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου. Να πληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012.

-Να ανακληθεί η απαράδεκτη εντολή της 2ης ΥΠΕ για περικοπή εφημεριών στα Κέντρα Υγείας. Κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις των κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση και λειτουργία των Κέντρων Υγείας, του Νοσοκομείου και του Π.Ε.Δ.Υ. Αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου.

-Να καλυφθούν οι κενές θέσεις γιατρών και εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να εφαρμοστεί 24ωρη εφημερία στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ).

-Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

-Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών. Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών.

-Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό και γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων, χωρίς προϋποθέσεις».