Μυστικές συσκέψεις για τη θετική λίστα φαρμάκων

  • Iatropedia
Μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων αλλά οι ασθενείς καλούνται και πάλι να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Άλλη μία σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας με αφορμή τη θετική λίστα φαρμάκων η οποία θα ανακοινωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η λίστα- που θα περιλαμβάνει τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται απο τα Ασφαλιστικά Ταμεία- αναμένεται να επιφέρει μεγάλες μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων αλλά και νέες επιβαρύνσεις στους ασθενείς καθώς θα ορισθούν για κάθε κατηγορία φαρμάκων «τιμές αναφοράς» δηλαδή ανώτατες τιμές κάλυψης από τα Ταμεία. Οποιοδήποτε σκεύασμα θα πωλείται ακριβότερα δε θα ενταχθεί στη λίστα και οι ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται να το πληρώνουν από την τσέπη τους εάν τουλάχιστον επιθυμούν να συνεχίσουν την ίδια θεραπεία.

Το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί με τον τρόπο αυτό να εξοικονομήσει άλλο ένα 20% από τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων ώστε να ακολουθήσει και πιστά τις οδηγίες της τρόικας.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη ένα υπόγειο παζάρι με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες πιέζουν ώστε οι τιμές αναφοράς να μην είναι πολύ μειωμένες. Παρ αυτά με τα κριτήρια που έχουν ορισθεί (θα συμπεριληφθούν και τα φθηνά αντίγραφα φαρμάκων) είναι αναπόφευκτο οι τιμές να πάρουν την κατιούσα. Στο πλαίσιο αυτό αρκετές εταιρείες αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί και να αποσύρουν τα προϊόντα τους από την ελληνική αγορά επειδή οι συνθήκες δε θεωρούνται πλέον συμφέρουσες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξαιτίας και των πιέσεων που ασκούνται εμφανίζεται προβληματισμένος και επιχειρεί να βρει τη «χρυσή τομή», γεγονός δύσκολο καθώς η τρόικα επιμένει για περαιτέρω μειώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις ακόμη και αργά το βράδυ στο υπουργείο Υγείας, ώστε να καταρτισθεί όσο το δυνατόν συντομότερα ο κατάλογος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Αμέσως μετά τη γνωστοποίησή του, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να δηλώσουν εάν επιθυμούν τα φάρμακά τους να ενταχθούν ή όχι.