Μήπως μπούκωσε η μύτη σας από το κρύο;

  • Iatropedia
Ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο, ειδικά τις μέρες αυτές, που οι διάφορες ιώσεις κάνουν θραύση, είναι η βουλωμένη μύτη. Η κατάσταση αυτή είναι άκρως ενοχλητική ενώ συχνά προκαλεί στους πάσχοντες έντονο εκνευρισμό αφού η αναπνοή γίνεται με δυσκολία. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να ελευθερωθεί η αναπνοή;

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η μύτη μας βουλώνει κυρίως τον χειμώνα και αυτό προκαλείται από την ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα κλιματιστικά ή τα άλλα θερμαντικά μέσα που χρησιμοποιούμε σε κλειστούς χώρους, στα δωμάτια ή στα γραφεία όπου εργαζόμαστε.

Συνέπεια οι ρινικές οδοί να ξηραίνονται και να βουλώνει η μύτη. Κάποιες φορές δε, εμφανίζεται και ρινορραγία, ακριβώς εξαιτίας της ξηρότητας και κατά συνέπεια της τραχύτητας που παρουσιάζουν στο εσωτερικό τα ρουθούνια μας.

Μια λύση είναι να τοποθετήσουμε στο δωμάτιο όπου κοιμόμαστε ή εργαζόμαστε, έναν υγραντήρα. Ο υγραντήρας θα δημιουργήσει την κατάλληλη ισορροπία στην ατμόσφαιρα του δωματίου, μεταξύ ξηρότητας (που προκλήθηκε από τη ζέστη) και υγρασίας.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μπολ με βραστό νερό επάνω στο αναμμένο καλοριφέρ. Η θερμότητα μαζί με το νερό θα δημιουργήσει υδρατμούς και η ατμόσφαιρα θα μαλακώσει. Παλαιότερα τοποθετούσαν μέσα στο μπολ φύλλα δυόσμου ή κομμάτια κανέλας και η ατμόσφαιρα αρωματιζόταν με φυσικό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό αυτό ο ειδικός παθολόγος κ. Π. Λέων επισημαίνει ότι καλό είναι να διατηρούμε ανοικτούς τους αεραγωγούς. Η διαδικασία είναι απλή:

Με τον αντίχειρα μας κλείνουμε απαλά το ένα ρουθούνι και μετά φυσάμε ήρεμα, τις βλέννες από την άλλη πλευρά (από το ανοιχτό ρουθούνι). Το επαναλαμβάνουμε σταθερά μέχρι να νιώσουμε ότι μπορούμε να αναπνεύσουμε ευκολότερα.

Ανακούφιση προσφέρει και ο φυσιολογικός ορός, ο οποίος ελευθερώνει την αναπνοή.

Τα μάτια σας δεκατέσσερα εάν η μύτη μας «ανοίξει». Η ρινορραγία είναι συχνό φαινόμενο λόγω της ξηρότητας. Αντιμετωπίζεται εύκολα με τους παραδοσιακούς τρόπους (πίσω το κεφάλι για λίγη ώρα και πίεση των δαχτύλων στα ρουθούνια).

Πάντως την κατάσταση θα βοηθήσει η λήψη βιταμίνης C (από ένα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού για παράδειγμα). Τα τριχοειδή αγγεία της μύτης δυναμώνουν και οι πιθανότητες να ματώσει, μειώνονται.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα επιδεινώνεται καλό θα είναι να απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Tips για να κρατήσετε μακρυά σας τις ιώσεις!

Μήπως είστε αλλεργικός στο κρύο;

Θέλετε να χάσετε κιλά; Βγείτε στο κρύο