Μήπως ματώνουν τα ούλα σας;

  • Iatropedia
Φροντίζετε τα δόντια σας σαν τα... μάτια σας. Τα βουρτσίζετε μετά από κάθε γεύμα, επισκέπτεσθε συχνά τον οδοντίατρο, παρόλα αυτά όμως, κάθε λίγο και λιγάκι τα ούλα σας ματώνουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η αιμορραγία των ούλων, δεν οφείλεται μόνο στην ουλίτιδα, αλλά και σε άλλες αιτίες που σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο ζωής.

Μάλιστα οι ειδικοί επιστήμονες κατέγραψαν τις συνηθισμένες αιτίες που ματώνουν τα ούλα και δίνουν χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να περιορισθεί ή να εξαφανισθεί η δυσάρεστη αυτή κατάσταση.

κακή στοματική υγιεινή

Η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, προκαλεί πρήξιμο των ούλων και ανάπτυξη πλάκας στα δόντια. Μάλιστα οι οδοντίατροι προτείνουν να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για καλύτερα αποτελέσματα, ειδικό αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα και νήμα, σε κάθε πλύση, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου των ούλων.

έλλειψη βιταμινών

Βάλτε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά, μαζί με συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνης D, βιταμίνης C, μαγνησίου και ιχθυέλαιο, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό και προστατεύουν τα δόντια.

τα τσιγάρα και τα ποτά

Οι καπνιστές αλλά και όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ουλίτιδα λόγω των βλαβερών συστατικών που περιέχονται σε αυτά.

οικογενειακό ιστορικό

Υπολογίζεται ότι το 35% της πληθυσμού πάσχει από περιοδοντική νόσο, η οποία εμφανίζεται συχνότερα όταν υπάρχει κληρονομικότητα. Επομένως το οικογενειακό ιστορικό παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου.

ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα φαίνεται ότι επηρεάζουν τα ούλα ενώ προκαλούν ξηρότητα στη στοματική κοιλότητα.

Καλό είναι να απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

κύηση

Οι εγκυμονούσες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς οι ορμόνες καθόλη την διάρκεια της κύησης παρουσιάζουν αυξομοιώσεις.

δυνατό βούρτσισμα

Το πολύ δυνατό βούρτσισμα αλλά και ο λανθασμένος τρόπος που γίνεται ο καθαρισμός των δοντιών ενοχοποιείται για την αιμορραγία στα ούλα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, αν επιμένουν να ματώνουν τα ούλα σας, επιβάλλεται να εξεταστείτε από οδοντίατρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιείτε μπύρα για την υγειά σας!

Χρήσιμες συμβουλές για υγιή μαλλιά το καλοκαίρι!

Summer sex: Ποιους κινδύνους κρύβει;

Πόση ώρα κράτα το σεξ σε διάφορες χώρες;