Μήπως κοκκινίζετε στο πρόσωπο χωρίς λόγο;

  • Iatropedia
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μάγουλά σας κοκκινίζουν κάθε φορά που νιώθετε ντροπή; Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν κάποιος σας πει ένα κομπλιμέντο ή να δείτε τον άνθρωπο που είστε ερωτευμένοι. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιος είναι ο λόγος που προκαλεί αυτή την αλλαγή στο χρώμα του προσώπου σας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ξαφνικά νιώθετε ένα ξαφνικό τράνταγμα που αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς σας. Τα μάγουλα σας αρχίζουν να ζεσταίνονται και νιώθετε ότι κοκκινίζετε!

Αυτή η αντίδραση είναι μια καθολική ανθρώπινη αντίδραση στην κοινωνική προσοχή. Συμβαίνει σε όλους. Σε κάποιους περισσότερο από άλλους και μάλλον οι γυναίκες το παθαίνουν περισσότερο. Το κοκκίνισμα στα μάγουλα έρχεται, όταν λαμβάνουμε κάποιο κομπλιμέντο, όταν συναντούμε έναν σημαντικό άνθρωπο, όταν έρθουμε σε αμήχανη ή δύσκολη θέση και γενικά όταν βιώνουμε μια έντονη συγκίνηση.

Γιατί όμως, συμβαίνει; Η βιολογία μας λέει ότι όταν κάποιος βρεθεί σε αμηχανία, το σώμα απελευθερώνει μία ουσία, που λέγεται αδρεναλίνη. Η αδρεναλίνη προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειοδιαστολή), προκειμένου να βελτιωθεί η ροή του αίματος και η παροχή οξυγόνου. Έτσι οι φλέβες στο πρόσωπο διαστέλλονται, με αποτέλεσμα να προκαλούν αυξημένη ροή στα μάγουλα κι έτσι εμφανίζεται το ρόδινο χρώμα. Με άλλα λόγια, αδρεναλίνη είναι αυτή που προκαλεί την υπερβολική ροή του αίματος στα μάγουλα.

Αυτό ακούγεται αρκετά λογικό, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι το κοκκίνισμα από ντροπή είναι ένα μοναδικό φαινόμενο. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους τα μάγουλά μας κοκκινίζουν: Η κατανάλωση αλκοόλ ή η σεξουαλική διέγερση μπορεί να μας κάνει να κοκκινίζουμε, αλλά μόνο στην περίπτωση της αμηχανίας προκαλείται κοκκίνισμα που οφείλεται στην απελευθέρωση της αδρεναλίνης.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί μουδιάζει το χέρι μου;