Μειώσεις στις τιμές φαρμάκων και περιορισμοί στην συνταγογράφηση

  • Iatropedia
Χρειαζόταν μια Υπουργική Απόφαση για να τεθεί σε ισχύ η πρόβλεψη του 3ου μνημονίου για μείωση στις τιμές των φαρμάκων που έχουν χάσει την προστασία της πατέντας τους (off patent) αλλά και των γενοσήμων φαρμάκων. Και την υπέγραψε χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος για να μην καθυστερούμε σε όσα συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Με τίτλο «Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων» η Υπουργική Απόφαση Δημόπουλου είναι ΄διια με αυτήν που δεν πρόλαβε να εκδόσει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η οποία δεν ίσχυσε λόγω παραίτησης της κυβέρνησης.

Ο Giuseppe Carone είχε αντιρρήσεις για το εσπευσμένο της υπόθεσης ωστόσο οι δύο πλευρές κατάφεραν να συμφωνήσουν αφού η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΥΚΑ δεμσεύτηκε ότι οι αλλαγές που απαιτούνται θα νομοθετηθούν από την προσεχώς εκλεγμένη ηγεσία του υπουργείου.

Οι μειώσεις τιμών κατά 50% για τα off patent και στο 32,5% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς στα γενόσημα, αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία που στήριξε την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες και τα αιτήματά της.

Για την πλήρη εφαρμογή των απαιτούμενων από το 3ο μνημόνιο, χθες η ΗΔΙΚΑ απαίτησε την συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία (χωρίς εμπορική) προκαλώντας την μήνη των γιατρών και ειδικά του ΔΣ του ΙΣΑ που ήρθαν προ τετελεσμένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ