Μηνύματα ΥΥΚΑ και τομεάρχη Υγείας ΝΔ για Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η 26η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Μια μέρα με ουσία και ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς οι ναρκωτικές ουσίες και οι εξαρτήσεις γενικά μαστίζουν τις κοινωνίες σε οικονομική και πολιτική κρίση. Για την σημαντική αυτή ημέρα μήνυμα απέστειλαν τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε παρακάτω την παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας:

Η εξάρτηση αποτελεί ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο που απαιτεί διατομεακή αντιμετώπιση. Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας έχει προβεί το τελευταίο διάστημα στον σχεδιασμό και στον προγραμματισμό συγκεκριμένων ενεργειών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξαρτήσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Βασική προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών σε θεραπευτικά προγράμματα όλων των τύπων. Νευραλγικής σημασίας είναι βέβαια η συνεργασία των αρμόδιων φορέων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των χρηστών και την ορθολογική διαχείριση των πόρων.

Συγκεκριμένα, με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου:

-Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμύριων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών στις 13 Περιφέρειες της χώρας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

-Επιτεύχθηκε οικονομική ενίσχυση και ανασχεδιασμός των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων δομών και τη σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής για εισαγωγή σε πρόγραμμα υποκατάστασης.
ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός δύο νέων μονάδων σωματικής αποτοξίνωσης στην Ήπειρο και στην Αττική και της επέκτασης της υφιστάμενης μονάδας αποτοξίνωσης στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας των ατόμων για πλήρη απεξάρτηση.

-Σε κάθε Περιφέρεια της χώρας θα λειτουργήσουν αποκεντρωμένες υπηρεσίες (πολυδύναμα κέντρα και κινητές μονάδες) προκειμένου να παρέχουν πρωτοβάθμια υποστήριξη και βραχεία παρέμβαση σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων με στόχο τη γεωγραφική κάλυψη όλης της επικράτειας.

-Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση διάταξης που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ΚΟΙ.Σ.ΕΝ. (Κοινωνικών Συνεταιρισμών Ένταξης) για τη διευκόλυνση της απασχόλησης και της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων αυτών μετά την ολοκλήρωση θεραπευτικών προγραμμάτων
στα μεγάλα αστικά κέντρα, προβλέπεται η ενίσχυση των υπηρεσιών «μείωσης της βλάβης» (κινητές μονάδες άμεσης πρόσβασης και υγειονομικής φροντίδας, κέντρα ημέρας και υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας για ενεργούς χρήστες ουσιών) με προτεραιότητα την αξιόπιστη φροντίδα των εξαρτημένων και την προστασία της δημόσιας Υγείας.

-Τέλος, για την αντιμετώπιση του αναδυομένου προβλήματος υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ έχει προγραμματιστεί η λειτουργία επιπλέον εξειδικευμένων μονάδων αποτοξίνωσης αλλά και εξωτερικής παρακολούθησης. Επιπλέον στο υπουργείο Υγείας θα συγκροτηθεί άμεσα επιστημονική ομάδα κατάρτισης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών από την κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε παρακάτω το μήνυμα του Βασίλη Οικονόμου, τομεάρχη Υγείας της ΝΔ:

Η 26η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ανανεώνει κάθε χρόνο την δέσμευση της ελληνικής κοινωνίας στη διάδοση του μηνύματος της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στο δύσκολο δρόμο της απεξάρτησης.

Η κατάρριψη των μύθων και η έγκυρη ενημέρωση για τις ουσίες και τις εξαρτήσεις, η προώθηση μηνυμάτων πρόληψης με αποδέκτες κυρίως τους νέους μας στους χώρους εκπαίδευσης και άθλησης, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος όσων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε ολοκληρωμένες, καθολικές και ποιοτικές υπηρεσίες, πρέπει να είναι μερικοί από τους βασικούς στόχους της επίσημης πολιτείας αλλά και των εμπλεκομένων φορέων.

Πλήθος διεθνών συστάσεων υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας. Ξεφεύγοντας από την τιμωρητική αντιμετώπιση των χρηστών επομένως, η όποια αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αλλά και ο προσανατολισμός της εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά πρέπει να προσεγγίζουν το πρόβλημα ολιστικά και με ρεαλισμό, με τρόπο που να συνάδει με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χρηστών, να προωθεί την αυτονομία τους και να οδηγεί στην προσωπική και κοινωνική τους ασφάλεια.

Η συνεχής και ισότιμη συμμετοχή της κοινότητας των χρηστών και της εμπλεκόμενης διεπιστημονικής κοινότητας στο σχεδιασμό της πολιτικής κατά των ναρκωτικών και της μείωσης της βλάβης που αυτά επιφέρουν σε επίπεδο είτε πρόληψης, είτε θεραπείας, είτε κοινωνικής επανένταξης αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιτυχία οποιουδήποτε σχεδίου εκπονηθεί.

Σχεδιασμός ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει την αταλάντευτη αποφασιστικότητά της προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, για τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των εξαρτήσεων, του οποίου η έλλειψη είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Δεσμευόμαστε ότι θα προβούμε με βάση το εμπεριστατωμένο πρόγραμμα που έχουμε ήδη επιμεληθεί σε όλες εκείνες τις στοχευμένες δράσεις που απαιτούνται για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής κατά των εξαρτήσεων με κύριους άξονες την απρόσκοπτη λειτουργία των σχετικών φορέων μέσω της επαρκούς χρηματοδότησής τους, την πραγματική αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των δομών είτε πρόκειται για ιδιωτικές είτε για δημόσιες και την συνέργεια των δομών αυτών σε επίπεδο ομοιογένειας προγραμμάτων και κοινών δράσεων.

Η ΝΔ κινείται με αναντίρρητο γνώμονα την καθολική φροντίδα των εξαρτημένων συνανθρώπων μας και όραμα την οριστική απεξάρτησή τους και την πλήρη επανένταξή τους στην ελληνική κοινωνία!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Τομεάρχης Υγείας Ν.Δ.

Βουλευτής Επικρατείας