Μίνα Γκάγκα: «Τα προβλήματα στο ΕΣΥ δεν μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη»

  • Ρούλα Τσουλέα
Γκάγκα
Τι δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κατά την συνάντησή της με ιατρούς και εργαζομένους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

«Τα προβλήματα στο ΕΣΥ δεν μπορούν να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Ως υπουργείο και κυβέρνηση κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν λύσεις και αυτό μπορώ να σας το υποσχεθώ», δήλωσε από το Ρέθυμνο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η κυρία Γκάγκα βρέθηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και συζήτησε με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό για τα προβλήματα του νοσοκομείου. Η συνάντηση διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προτάσεις των εργαζομένων για την αναβάθμιση του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο Ρέθυμνο.

«Οφείλουμε να προσπαθήσουμε με συνέχεια και συνέπεια, ώστε το μοναδικό ίδρυμα, νοσοκομειακό, δευτεροβάθμιο, πού βρίσκεται στο Ρέθυμνο, να μπορεί να είναι όσο το δυνατό καλύτερο, σε ό,τι αφορά στελέχωση και υποδομές», τόνισε η κυρία Γκάγκα.

Η συζήτηση με τους εργαζόμενους ήταν έντονη κάποιες στιγμές. Ωστόσο η κυρία Γκάγκα την χαρακτήρισε εποικοδομητική.

«Η συζήτηση κάποιες φορές μπορεί να είναι λίγο οξυμένη, μιας και υπάρχει κάποια κόπωση. Όπως ξέρετε το ΕΣΥ ταλαιπωρείται πολλά χρόνια από μνημόνια, όπως όλος ο δημόσιος τομέας. Κάθε πέντε αποχωρήσεις, μία πρόσληψη. Άρα υπάρχουν κενά και βέβαια η κούραση της πανδημίας που είναι σαφής», είπε.

Και συνέχισε: «Εμείς από την πλευρά μας ως υπουργείο έχουμε προκηρύξει θέσεις και θα προκηρύξουμε εκ νέου και άλλες. Θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτό. Στο νοσοκομείο έχουν έρθει και άλλες ειδικότητες, όπως ρευματολόγος, νευρολόγος, αλλά μας απασχολεί έντονα η Παθολογική Κλινική. Θα συνεχίσουμε να προκηρύσσουμε θέσεις. Μας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα των παθολόγων και θέλουμε να τονώσουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Θεωρούμε ότι όπου υπάρχει καλή πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα πράγματα είναι πιο εύκολα».

Προκήρυξη τον Φεβρουάριο

Η κυρία Γκάγκα πρόσθεσε πως οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα ανακοινωθούν εντός του μηνός. Η προκήρυξη θα γίνει τον Φεβρουάριο με την καινούργια πλατφόρμα και οι κρίσεις θα γίνουν στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Πρόσθεσε επίσης πως θα υπάρξουν περισσότερα κίνητρα, ώστε να υπάρξουν αιτήσεις για τις θέσεις των ιατρών.

Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ακόμα ότι στο νοσοκομείο θα γίνουν σημαντικές αναβαθμίσεις. Μία από αυτές είναι η δημιουργία νέας πτέρυγας, για την οποία έχουν εξασφαλιστεί 7 εκατ. ευρώ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε και στην πρόταση του Πανεπιστημίου Κρήτης να παραχωρήσει έκταση για ανέγερση νέου νομαρχιακού νοσοκομείου στο Ρέθυμνο. Όπως είπε, η πρόταση δεν αφορά μόνο απόφαση του υπουργείου Υγείας, αλλά και του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον είναι ταυτοχρόνως θέμα ΣΔΙΤ. Όπως είπε, η πρόταση είναι «μη ώριμη χρονικά» και δεν μπορεί αυτή την περίοδο να μπει στον προγραμματισμό του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κόπωση του προσωπικού

Η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε επίσης στο ηθικό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Μετά την πανδημία σε όλα τα συστήματα Υγείας, το κλίμα αυτό υπάρχει. Το βλέπουμε για παράδειγμα στην Αμερική ότι υπάρχει, όπως και ότι ένα ποσοστό 20% αφορά σε παραιτήσεις. Από αυτό το ποσοστό, το 30% είναι των νοσηλευτών», είπε.

Και συνέχισε: «Η κατάσταση δεν είναι αστεία σε ένα σύστημα Υγείας που έχει ήδη περάσει μία περιπέτεια με τα μνημόνια, με μειωμένες θέσεις και βέβαια με τους γιατρούς που έφυγαν έξω και με τους νοσηλευτές. Ήρθε μία πανδημία που δημιούργησε μία τεράστια κόπωση. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Α. Ξανθός: «Αδυναμία κατανόησης της σοβαρότητας της κατάστασης»

«Ούτε η σημερινή έκτακτη επίσκεψη της αν. υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα είχε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα για το νοσοκομείο Ρεθύμνου και την προοπτική του», σχολίασε ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός. «Όταν υπάρχει κρίση σε μια δημόσια νοσηλευτική μονάδα και είναι σε τεράστια ανασφάλεια και αναστάτωση το προσωπικό της και όλη η τοπική κοινωνία, η εξαγγελία για πολλοστή φορά από την αρμόδια υπουργό νέων προκηρύξεων, ενεργειακών αναβαθμίσεων και μελετών για την επέκταση των κτιριακών υποδομών, δείχνει, αν όχι ανοικτή κοροϊδία και εμπαιγμό, τουλάχιστον αδυναμία κατανόησης της σοβαρότητας της κατάστασης».

Και πρόσθεσε: «Το ξαναλέμε σε όλους τους τόνους. Είναι σε διακινδύνευση όχι απλώς ένα τμήμα ζωτικής σημασίας όπως η Παθολογική Κλινική, αλλά η ίδια η βιωσιμότητα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Ποτέ στο παρελθόν το νοσηλευτικό μας ίδρυμα δεν βρέθηκε σε τέτοιο επίπεδο αποδιοργάνωσης και απαξίωσης. Και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».