Μίνα Γκάγκα: Στο Λονδίνο, για την έναρξη συνεργασίας με μεγάλα κέντρα Μεταμοσχεύσεων

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Στο Λονδίνο μετέβη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα με σκοπό προγραμματισμένες συναντήσεις με τις ομάδες μεταμόσχευσεων των Imperial College και Hammersmith Hospital, των μεγαλύτερων μεταμοσχευτικών κέντρων νεφρού και παγκρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έναρξη συνεργασίας μεταξύ του Νοσοκομείου Hammersmith και του Πανεπιστημίου Imperial College με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) της χώρας μας, αποφασίστηκε σε συνάντηση της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, με τις ομάδες μεταμοσχεύσεων των εν λόγω νοσοκομείων.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν εκτός από την κ. Γκάγκα, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Imperial College, Καθηγητής κ. Jonathan Weber, ο Διευθυντής του χειρουργικού & ογκολογικού τμήματος, Καθηγητής κ. George Hanna, o Καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων κ. Βασίλειος Παπαλόης, ο Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Καθηγητής κ. Ιωάννης Μπολέτης και η Διευθύντρια του Γραφείου της Αν. Υπουργού Υγείας κ. Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Συζητήθηκαν, πέραν της συνεργασίας στο θέμα των μεταμοσχεύσεων και η ποιοτική και προτυποποιημένη ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, η προσέγγιση συστήματος για τη δημιουργία καινοτόμων διαγνωστικών μεθόδων, η χρήση τεστ αναπνοής για τη μη επεμβατική διάγνωση στον καρκίνο και η έρευνα στη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με Καθηγητές του London School of Economics & Political Science.

Συγκεκριμένα, η κ. Υπουργός συνάντησε τον Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Υγείας και Καθηγητή Οικονομικών Υγείας, κ. Alistair McGuire καθώς και τον Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του LSE κ. Παναγιώτη Καναβό.

Επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, πολιτικές για την μείωση αναμονής προγραμματισμένων χειρουργείων, η βέλτιστη κατανομή πόρων και υγειονομικού προσωπικού για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, η φαρμακευτική πολιτική, καθώς και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης.