Μίνα Γκάγκα: «Ξεκινούν άμεσα οι πληρωμές των τακτικών εφημεριών των γιατρών»

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή τα μέσα της επόμενης, θα έχουν καταβληθεί οι τακτικές εφημερίες που οφείλονται στο ιατρικό προσωπικό, μετά από παρέμβαση της Μίνας Γκάγκα, ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη πανελλαδική κινητοποίηση των γιατρών.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δήλωσε αναφορικά με την πληρωμή των εφημεριών, πως η καταβολή τους θα ξεκινήσει άμεσα:

«Μετά τη ψήφιση του Νόμου αποστέλλονται τα χρήματα στα νοσοκομεία και άμεσα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των τακτικών εφημεριών», ανέφερε συγκεκριμένα σε γραπτή δήλωσή της.

Να σημειωθεί πως αύριο Τετάρτη 22/06/22, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας από τις 08:00 μέχρι τις 12:00, για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 09:00.

Οι γιατροί απαιτούν:

  •  Την άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, πρόσθετων και τακτικών, καθώς και την προβλεπόμενη πρόσθετη αποζημίωση για τις υπεράριθμες εφημερίες των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής αλλά και σε όσους έχουν μετακινηθεί.
  •  Νομοθετική ρύθμιση και επαναφορά του πλαφόν στο 15% για να μην γίνει καμία περικοπή στις δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου.

ΠΟΕΔΗΝ: «Έχει εξαντληθεί η υπομονή μας»

«Την ώρα που αρνούνται να αυξήσουν τους πενιχρούς μισθούς μας, μας οφείλουν και τα ψίχουλα των δεδουλευμένων, αργιών, νυχτερινών και εφημεριών τεσσάρων μηνών», δηλώνουν από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό (ΠΟΕΔΗΝ).

«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε», λένε.

Χθες, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ήταν η τελευταία ημέρα που μπορούσαν να αναρτηθούν στην ΕΑΠ τα οφειλόμενα τεσσάρων μηνών (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) των νυκτερινών, αργιών, εφημεριών του Υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να πληρωθούν τέλος του μήνα Ιουνίου, «έστω με τέσσερις μήνες καθυστέρηση και το Υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να εγκρίνει τις πιστώσεις του τριμήνου (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος)».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, προφασίζονται δικαιολογίες προκειμένου να καθυστερήσουν και άλλο τα δεδουλευμένα, ενώ στο προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων οι πρόσθετες αμοιβές οφείλονται από την αρχή του χρόνου, δηλαδή τα δεδουλευμένα, νυκτερινών και αργιών έξι μηνών.

«Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβουν ΑΜΕΣΑ και να καταστεί εφικτή η εξόφληση των δεδουλευμένων, πρόσθετων αμοιβών του προσωπικού τέλος Ιουνίου», τονίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.